Barcelona i Madrid en el mapa

Ahir n'Òscar em va fer arribar un missatge amb un gràfic que mostra uns diferents mapes de Barcelona i Madrid al llarg d'uns quants anys.
En aquest es pot seguir l'evolució del creixement de les dues ciutats i especialment de les vies de circulació associades. Com es pot observar des de l'any inicial, en el cas de Barcelona la variació ha estat minsa.

Barcelona i Madrid en mapes

És una realitat que la inversió a Madrid és superior que a Barcelona. La primera actua com a capital d'un estat, a diferència de la segona, una ciutat d'un territori díscol.
En un passat, el diferent color polític a la capital i a gran part de les grans ciutats metropolitanes respecte a la Generalitat, s'havia arguït com una de les causes de la infra-inversió, i com a conseqüència d'una manca d'acord iherent. Però avui en dia, davant de la quasi-hegemonia del PSC-PSOE, la responsabilitat semblaria caure més directament sobre la manca de compromís pel futur d'un territori del qual potser no se senten propi com a tal els actuals "gestors".
La manca de sobirania incideix primàriament en el finançament i assoliment de solucions, mentre que la realitat demogràfica, estructural i natural actual determina els problemes que hi sorgeixen.
A diferència potser de l'àrea metropolitana madrilenya, la qual només tindria limitada l'expansió urbana pel Monte del Pardo, Barcelona i part de la seua àrea metropolitana, està envoltada d'espais naturals de gran riquesa com Collserola i el Delta del Llobregat, apart de la Mar Mediterrània.
Si ens fixem en la taula a continuació, en un territori més petit, la densitat a l'àrea metropolitana catalana és superior que a l'espanyola però de forma més repartida entre els municipis integrants.

Àrea Habitants Superfície (km2) Densitat (hab/km2)
Barcelona 1.605.602 100,4 15.992,05
Àrea Metropolitana de Barcelona 3.161.081 633 4.994
Madrid 3.128.600 607 5.154,2
Àrea Metropolitana de Madrid 4.567.190 1.739,44 2.625,67

És doncs un repte, fins i tot en un futur deslliurats del domini espanyol, quin és el model de territori que cal optar per a una de les regions més denses del país.
De fet, algunes d'aquestes preguntes ja s'estan formulant avui en dia. Si es pogués, es faria més gran l'aeroport de Barcelona (a despit del Delta) o es milloraria la intercomunicació amb els de Girona / Costa Brava i Reus?
Cal un 4art cinturó? Volem que pràcticament tot el Principat sigui, si no ho és ja, l'àrea metropolitana de Barcelona - amb les implicacions en la mobilitat que això té - ?

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Tot i que em fa ràbia que hi hagi tanta, tantíssima, diferència i, més encara, gràcies als nostres impostos, jo no sé si vull una ciutat envoltada per rondes de carreteres. Crec que no.

Prefereixo tenir un Collserola, un delta del llobregat, parc del Garraf,... i si un bon dia l'aeroport se'ns queda petit, doncs fem quelcom des de Girona i Reus!

Precisament he fet aquesta entrada per això. El gràfic per si bé per sol evidencia l'espoli fiscal, però atès que la reflexió pot arribar a ser simplista, crec que és necessari un anàlisi madur i nacional sense emmirallaments d'allò que volem que siguin les nostres ciutats...

Yo todo lo que veo es que en el mapa han decidido expandir lo que se considera area metropolitana. En cuanto a lo de que estas infraestructuras se pagan con vuestros impuestos, permitidme que lo dude. Precisamente Cataluña (o Catalunya), tiene el estatuto más ventajoso en cuanto a financiación de infraestructuras, además de que el nivel de crecimiento demográfico de Barcelona en los ultimos años es algo inferior al de Madrid. No os preocupeis, gracias a estas infraestructuras la comunidad de Madrid estará bien endeudada los proximos 50 años.
Además, para afrontar estas dedudas, en Madrid sufrimos de los impuestos más altos, digamos que Gallardón (el alcalde de Madrid), nos asfixia...

Essent estrictes, suposo que a aquest nivell caldria tractar tot açò amb xifres (si és que són disponibles), i com s'ha apuntat més amunt, caldria començar a llistar els diferents organismes (públics i privats) darrere responsables de les inversions.
Que l'Estat potencia la regió de Madrid més que Barcelona em sembla evident amb casos com l'aeroport i la tria de certes seus a la capital espanyola. Apart doncs hi ha les inversions a nivell de comunitat i municipals, clar.
No obstant això, que les inversions que es facin siguin realment profitoses per a la majoria dels ciutadans, i no només per a certs grups socials en concret, això és un altre tema... Per això també he volgut ser crític amb una extrapolació directa per a allò que es voldria en el cas de Barcelona, i que a més crec que està en l'agenda política actual...

Crec que tens molta raó. Les infraestructures a Madrid han estat pagades pel govern de la Comunitat de Madrid. És per això que la comunitat és ara en nombres vermells. :D

Qui sap ... amb una mica de sort la futura M-120 acaba passant per les afores de barcelona i ens en pdoem beneficiar ...

jo ja n'estic fart de tants cotxes !! transport public infinit i gratis, ja veuriem com aniria la cosa, ke es patetik ke haguem d'anar amb bici !

Pido perdón por escribir en castellano pero no se catalán; simplemente quería dejar reflejada la posición de un madrileño; se que el nivel de inversión en Catalunya no ha sido el que debería de haber sido pero no entiendo porque el ir de victima y compararse con Madrid... Reclamad lo que es vuestro pero de forma constructiva por favor; todo ese crecimiento que se ve reflejado en el mapa es inversión de la comunidad y del ayuntamiento en su mayoria asi que no os quejeis, que con cifras objetivas Madrid es la que mas aporta al estado y la que menos recibe si quitamos el dienro qeu se invierte en los ministerios y de los cuales Madrid no se beneficia en sus infraestructuras. Teneís la memoria muy corta d todas formas. Las olimpiadas de Barcelona salieron muy bien gracias a vuestro trabajo y empeño; pero sin al aportación del estado español, quizas no hubiesen podido celebrarse... sólo pido que dejeis de sembrar el odio hacia Madrid y espero que tengais suerte en vuestras reivindicaciones. Un saludo