Referèndum és democràcia

Fa quinze dies, en Xavier Mir, el mateix blocaire que va iniciar la campanya per un estat propi i un dels impulsors de la Xarxa de blocs sobiranistes, va començar a plantejar un seguit de preguntes al voltant del dret d'autodeterminació català als seus co-vilatans d'Arenys de Mar sota el nom de «Referèndum és democràcia».
Aquesta iniciativa ha fet que diverses persones s'hagin animat a reproduir-ho als seus propis blocs, o fins i tot també hagin qüestionat la idoneïtat dels termes utilitzats.

Fent cara a l'immobilisme que es vol imbuir al respecte, aprofito també per a sumar-m'hi i respondre les preguntes, i animo als lectors a fer-ho i discutir-ho.

1. Creus que el dret d'autodeterminació és aplicable a l'actual Comunitat Autònoma de Catalunya?

Sí, el poble català com qualsevol altre del món té dret de decidir el seu propi futur.
Per motius històrics tant propis com aliens, els territoris on s'hi troba majoritàriament es distribueixen sota jurisdiccions diferents. Aquest fet s'ha potenciat i utilitzat per a afeblir les aspiracions de sobirania pròpia (vegi's per exemple l'article 145 de la constitució espanyola). Per això, al mateix temps que s'engegui el procés independentista, sóc de l'opinió que cal també cercar la forma de vèncer o anar superant progressivament aqueixes barreres, que no pretenen més que aturar-lo, o en defecte, acotar-lo.

2. Creus que la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, amb independència del resultat, faria que l'Estat espanyol fos més democràtic?

Sí. Encara que realment crec que això implicaria que el projecte d'Espanya que tindrien els seus partidaris hauria canviat notablement respecte al que es té actualment, i en conseqüència, segurament també el seu mateix àmbit d'aplicació. Francament, només crec que això podria passar quan ja s'hagin iniciat processos d'independència dins les fronteres de l'estat espanyol a despit del que es volgués o decidís des de les màximes instàncies del regne.

3. Tens decidit quin seria el sentit del teu vot en cas que es fes un referèndum d'autodeterminació perquè Catalunya formés un Estat propi?

Votaria que sí per la independència d'acord amb el que he dit en el primer punt, procurant que no es condicionés que el nou estat sigui una dependència francoespanyola com ho pot ser possiblement avui en dia Andorra mateix.

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Una pregunta... amb la mateixa claredat que demanes la celebració del referèndum, també acceptaries el resultat si aquest fos negatiu a la independència?

Sense voler entrar en la casuística, que vulguis o no és el més important i amb què es condiciona tota la resta... essent simplistes i perquè es fa tard, et diria que sí, i continuaria treballant mirant al futur com ho estic fent ara.
Matisos apart, et remeto a la història recent del Quebec.