Presentació de l'Apertium a l'IEC

Presentació Apertium
Aquest dilluns vaig poder assistir a una conferència anomenada: «Traducció automàtica de codi obert: una oportunitat per a les llengües menors». Impartida per Mikel L. Forcada i organitzada per la Càtedra de Multilingüisme Linguamón-UOC, va ser essencialment una presentació de l'excel·lent projecte de traducció automàtica Apertium, nascut a la Universitat de l'Alacant i segurament futur successor del ben conegut Internostrum.
Durant la xerrada, l'autor va introduir què era el programari lliure i la traducció automàtica, i la repercussió d'aquest tipus d'eines sobre les llengües menors; concretament fent referència al cas de l'occità, i en particular, a la varietat aranesa, que gaudeix d'una bona implementació en el producte. Apart de fer unes pinzellades sobre la tecnologia i infraestructura de l'aplicació, va destacar el paper de la comunitat en tot aquest procés i va assenyalar el paper en el cas d'Apertium de Francis Tyers.

Podeu baixar-vos ací la presentació: «Traducció automàtica de codi obert: una oportunitat per a les llengües menors», per gentilesa d'en Mikel.

Tot seguit es va presentar un exemple d'aplicació on s'utilitzava l'Apertium per sota: una aula multilingüe de la UOC, on els alumnes poden expressar-se en diferents llengües i rebre traducció simultània dels demés participants en la pròpia. El servei, un mòdul de Moddle, apart del traductor automàtic, utilitza un corrector i es farà públic el seu codi aquesta tardor.

L'episodi trist de la jornada fou que el meu company de Softcatalà, en Marc Belzunces, no va poder assistir a la conferència perquè no van deixar-li entrar la bici plegable a la sala.

Comments

En Mikel és un element a tenir molt en compte. Generós en les seves aportacions, despert en el seu mestratge. Garantia de qualitat i Bones pràctiques. :-)