OPML: Enllaçant i compartint els canals web

OPML
Fa uns pocs dies, en Benjamí Villoslada comentava un recent article de na Mercè Molist sobre els canals RSS. Si encara no hi estiguéssiu familiaritzats, dediqueu una estona a conèixer-ho, perquè segurament us estalviareu molt de temps consultant les novetats que ara mateix seguiu a la xarxa.

Una vegada après l'anterior sistema, pot interessar-vos conèixer també l'OPML. Les sigles d'Outline Processor Markup Language, en català potser quelcom com ara llenguatge d'etiquetatge per al processament d'esquemes, fan referència a un tipus de fitxer XML que llista tot un seguit de canals. Per exemple, en el cas del Planeta Softcatalà, s'hi detallen els canals dels blocs dels membres que hi estan agregats (vegeu el fitxer OPML).
A l'hora de la veritat, la seua major aplicació és la importació i exportació de canals, per a afegir-ne més d'un de cop, o bé per a migrar-los d'un servei d'agregació (local o remot) a un altre. Molts d'aquests, com ara Netvibes o el Thunderbird incorporen la funcionalitat per defecte.
Per altra banda, en el cas del Firefox, que gestiona per defecte els canals en la forma d'adreces d'interès actives, cal una extensió perquè es pugui importar i exportar en format OPML, com ja passa amb les adreces d'interès clàssiques. Altres extensions del Firefox, com ara el Sage, també permeten incorporar-ho.

De totes maneres, apart dels que creem a partir nostres propis canals, ens pot interessar conèixer els OPML que hi hagi per la xarxa. Per a això, hi ha extensions com el lector i descobridor automàtic d'OPML, que permet indicar amb una icona a la part dreta de la barra d'estat del navegador que hi ha un fitxer OPML associat a la pàgina. Si heu de vincular un OPML a la vostra pàgina, només cal que afegiu la següent línia entre les etiquetes <head>:
<link rel="outline" type="text/x-opml" title="Títol del fitxer OPML" href="http://cami.cap.a/fitxer.opml" />
Com veieu, es fa de forma molt similar que amb els mateixos canals.

Per a acabar, de la mateixa manera que amb les icones per a identificar els canals web, dissenyades originalment per la gent de Mozilla, hi ha també unes propostes d'icones per a identificar els OPML. Per tant, quan en feu un, ja sabeu quina és la millor manera de promocionar-lo.

OPML

Servei de descobriment automàtic d'OPML per al Firefox en el Planeta Softcatalà

Enllaços