Història de l'Onze de setembre

Més o menys la majoria dels catalans coneixem els motius de la commemoració de la Diada Nacional de Catalunya, però de ben segur que pocs coneixem com ha estat el seu desenvolupament al llarg de la història.
Ahir navegant vaig trobar un interessant article, l'Onze de setembre en la història, que us recomano especialment si esteu interessats en el tema. Una altra font que sembla valer la pena és el llibre El triomf de la memòria, centrat especialment en l'anomenada manifestació del milió de 1977 i la seua importància en posteriors processos polítics; si bé, grups com Contrastant ha qüestionat el nombre amb què ha estat recordada.

Un altre aspecte segurament poc conegut són les morts en aquestes diades durant la trasbalsada i violenta transició espanyola. En concret, a Barcelona el 1976 va morir el gallec Gustavo Frecher, de 28 anys, per l'impacte d'una bala de goma en veure's sorprès enmig d'una càrrega policial. Dos anys després, Gustau Muñoz, militant comunista de 16 anys, va ser malferit fins morir en estranyes circumstàncies segons es fa referència a Indymedia. Aquest darrer ha rebut enguany diferents homenatges com s'ha pogut veure a la ciutat de Barcelona.

Segons la meua opinió, és important recuperar la memòria històrica per a entendre millor el present i per a això sovint no cal recórrer tampoc segles, sinó uns pocs anys. Clar, que com més present és la història, més incòmode és per als que encara en poden gaudir d'un macabre protagonisme en la situació actual.