MacBook Pro i Linux

Bé, tota màquina que es preuï ha de poder córrer alguna distribució GNU/Linux. També és el cas dels MacBook Pro, però encara haurem d'esperar una mica perquè podem considerar-ho accessible a la immensa majoria dels usuaris.
Les antigues màquines d'Apple, d'arquitectura PowerPC, han gaudit i gaudeixen de diferents distribucions de GNU/Linux: des de la clàssica YellowDog, passant per Mandriva o Debian, fins a Fedora Core i Ubuntu. En ser una plataforma diferent, els habituals CD d'instal·lació són diferents dels que utilitzaríem en PC; com també els binaris dels paquets dels programes. Atès que s'ha optat en els nous ordinadors per una arquitectura x86, com la dels PC, caldria pensar que els CD d'instal·lació, o bé els CD autònoms (live CD), per a PC funcionarien en aquestes màquines. Doncs bé, ara per ara, no és així. El motiu és el microprogramari (firmware) que s'encarrega d'actuar d'intermediari entre el maquinari i el sistema operatiu, com també de posar en marxa els dispositius tot just en arrencar l'ordinador.
Els PowerPC utilitzen un sistema anomenat Open Firmware i els PC empren el que es coneix com a BIOS. De ben segur que molts més d'una vegada hem pogut configurar-ho a l'hora d'especificar la prioritat de lectura durant l'arrencada (p.ex. disquetera, CD-ROM o disc dur). Els Mac Intel no utilitzen cap dels dos sistemes, sinó un conegut com Extensible Firmware Interface (EFI), dissenyat per Intel com una evolució de BIOS i implementat per primera vegada als IA-64 o Itanium. A Linux, per a treballar amb un maquinari que utilitzi el sistema EFI, existeix elilo, un carregador d'arrencada com ho són els més coneguts LILO o GRUB. El projecte ja té uns quants anys i ja s'ha fet servir amb èxit per a instal·lar una Gentoo en un MacBook Pro, primera distribució Linux que es fa lloc en aquests ordinadors. Al wiki Mactel trobareu molta més informació sobre el tema i fins i tot CD autònom basat en Ubuntu per a provar-ho fàcilment.
Ací adjunto unes captures (cal prémer C a l'inici de l'arrencada perquè s'agafi el CD inserit).
refit

El CD autònom d'Ubuntu utilitza el gestor d'arrencada rEFIt per a triar el sistema operatiu durant l'arrencada.

Booting Linux

Carregant GNU/Linux.

Ubuntu Start Screen
Info del Dual Core

Escriptori on hi ha un terminal amb less /proc/cpuinfo que mostra els dos processadors d'Intel Dual Core.