puntCAT

Avui a la matinada la ICANN ha aprovat els domini .cat que podran sol·licitar els llocs web en català o sobre cultura catalana d'arreu del món. Crec que és una molt bona notícia i felicito personalment a tot la gent que hi ha estat treballant.
No obstant, cal que els ciutadans recordin que no és un domini de primer nivell comparable al .es i .fr, o fins i tot el .gi (de Gibraltar); aquests darrers, a més, tenen un camp d'aplicació més enllà dels dominis d'Internet (vegi's ISO 3166). La campanya ADD-CT pretén aquesta efectiva normalització al Principat de Catalunya (el d'Andorra, ja te .ad). Per això, és possible que a la informàtica (als locales), pugui incloure's ca_AD o ca_ES, però no ca_CAT.
Llegint l'opinió d'en Jordi, vull afegir-me a moltes de les seus apreciacions i inquietuds i voldria demanar a la Fundació puntCat, que assumirà la gestió d'aquest domini, que la catalanitat sigui en tot moment sinònim de fer bé les coses. Les nostra socitat realment ho necessita, més enllà del pur simbolisme.
En aquest sentit, com ja ha apuntat en Xavi (gràcies a en Jesús), entristeix que la CCRTV, entitat fundadora de la campanya puntCat, encara ha de demostrar un mínim compromís pel català en les noves tecnologies. Avui mateix, ho podem veure amb la notícia del puntCat. Adjunto captura i un fitxer PDF (gràcies a en Marc) perquè en quedi constància.

Notícia TN

Tenim també altres casos:
3 a la Carta
Ordinadors de Catalunya Ràdio
De la mateixa manera, ahir vaig veure una falca dels Matins amb un Outlook en castellà en primer pla ocupant tota la pantalla. No caldria donar-li més importància si aquesta no fos realment la norma en aquesta corporació pública.

Finalment, deixant-nos portar per la típica morbositat masoquista catalana, podem seure'ns amb unes crispetes i fer una ullada als lladrucs que puguin llegir-se a Barrapunto sobre aquest tema.

Comments