Google Talk

Ahir es féu molt de ressò de la primera versió beta del Google Talk, un programa de missatgeria instantània amb veu sobre IP. Aquest utilitza el protocol XMPP, on descansa la tecnologia Jabber.
Cal dir és una molt bona notícia que s'hagi triat una especificació oberta com la de Jabber, perquè això pot permetre popularitzar-la, a més en un futur sembla que hi ha el propòsit d'obrir-ho a altres xarxes. El client de Google, de moment, manca moltes funcionalitats que tenen altres clients de Jabber com ara el Gaim amb altres servidors. Algunes d'aquestes característiques són la transferència de fitxers, el multixat, missatges fora de línia, més emoticones, etc. De la mateixa manera, ja existeixen altres clients que aprofiten la tecnologia de missatgeria Jabber amb la veu sobre IP, i fins i tot, integrant-ho amb vídeo i amb missatges SMS. És el cas del Sapo Messenger, del proveïdor de serveis portuguès Sapo. El seu desenvolupador principal està implicat també amb el client lliure de Jabber PSI. Lamentablement, no tenen tanta publicitat com Google...
A veure si en un futur podem tenir un client lliure de Jabber amb opcions de videoconferència incloses, el Gaim sembla ser un candidat.
Per altra banda, ara per ara, existeixen pel que fa a veu, el PhoneGaim i el Gizmo, tots dos basats en el protocol obert SIP (que també vol implementar Google Talk en un futur), i el primer dels dos, a més, lliure i amb opció d'utilitzar també Jabber.

Actualització: En Xavi em passa un enllaç de Dirson que explica quelcom més sibre la tecnologia VoIP del Google Talk, segons sembla, anomenada GIPS VoiceEngine, de l'empresa Global IP Sound. Per sort, sembla que és compatible amb les especificacions obertes SIP i H.323 (que utilitza per exemple el GnomeMeeting). Curiosament, aquesta empresa és també sòcia tecnològica d'Skype.

Enllaços
Google Talk vs Skype
Se lanza Google Talk
Utilitzar un compte de Google Talk amb altres clients
Trucos para Google Talk
Google Talk, oficial
Introducció a Gaim i Jabber
¿Iniciativas VoIP libres?
Skype bad, Gizmo good