Aviat es tancarà el cercle!

Aquest dissabte al migdia gairebé m'ennuego amb el cafè fent la sobretaula. Aquesta notícia en fou la causant: Un nou tipus de préstec permet als avis hipotecar la casa i rebre una renda mensual a canvi. Llegiu-la amb atenció i penseu-hi posant-vos com a protagonistes amb les vostres famílies.
Si l'especulació immobiliària era un tema habitual de les meves converses amb altra gent i on no podia evitar abusar de força renecs, ara sembla que em veuré amb seriosos problemes perquè en futures discussions pugui mantenir unes mínimes formes i no digui coses més grosses de les que ja arribava a dir. Realment si no fos pel profund rebuig que em produeix tota aquesta situació, caldria catalogar aquesta com una jugada mestra per a estrènyer més a la població dins el dissortat model actual.
En qüestió d'anys, necessàriament la propietat immobiliària quedarà reduïda, encara molt més, a unes ben poques mans.
Hipoteca familiar
Pensió

En Jap, no calen paraules...

Comments

L'altre dia havia sentit al publicitat de Caixa de Terrassa a la ràdio. És repugnant que es vulgui fer negoci a costelles dels jubilats, sabent que en molts casos necessiten diners i aquesta és una forma fàcil de convèncer-los. Vergonyós també que el govern ho vegi amb bons ulls. Serà una forma d'evitar millorar la situació de les persones grans?

Pitjor és haver de malvendre's el pis. Això pot ser una bona alternativa per a gent que té un pis en propietat i només necessita uns diners addicionals per a poder mantenir un ritme de vida que, segurament, amb la seva pensió no es poden permetre... coses com fer un viatge. Jo no ho veig malament... és senzillament una alternativa més.

Sens dubte que és una solució que actualment ajudarà a fer la vida més fàcil a molta gent. Però és que sóc massa mal pensat i em fa l'efecte que en mitjà o llarg termini pot extremar més l'estrès i deutes de les persones respecte a la seva propietat, si és que es pot dir seva.
Tal com estan les coses, i dramatitzant-ho si en un futur no tenim pensions públiques (com fa anys, que apart de la realitat demogràfica, interessa que passi), una persona/parella/família dedicarà anys en pagar una propietat hipotecada que haurà de tornar a hipotecar per a poder permetre's una vellesa mínimanent digna. Com sempre, i igual que en els jocs de taula, la banca sempre guanya. I de fet, més que mai, tindrà pràcticament totes les caselles del taulell.
És normal que els governs se n'alegrin, perquè això evadeix en aquest moment la responsabilitat que molta gent els hi demana per a solucionar problemes de transcendència social com aquests, on hi juga la inèrcia del sistema i també de la mentalitat o tradició de la gent. El problema, com sempre, és potser esperar que un o altre govern o solucioni...

Ens voldran fer creure que la propietat és com una llicència d'ús.

Creative Terres comunals?

Fa molts anys, a un ajuntament català molt cèntric, ja es va donar el cas d'alguns avis "pidulaires" que els hi anaven a dir que no podien pagar el rebut de la contribució i altres facturats per l'ajuntament, i un "funcionari espavilat" els hi demanava a veure si tenien fills o algú altre que es pugues fer càrrec dels rebuts "pendents"i quan els avis deien que no tenien a ningú, llavors se'ls hi feia la proposta de no pagar cap més rebut municipal a canvi de deixar el pis a l'ajuntament un cop morts. Ignoro si amb aquest sistema van sortir "fills adoptius" o si l'ajuntament va rebre gaires pisos.
Ara suposo que amb l'entitat financera, com a mínim la quantitat a rebre es superior al rebut de la contribució, brossa...