Lawrence Lessig: ajudeu-nos!

Aquesta és una de les afirmacions que més em van xocar (i no només a mi) d'en Lawrence Lessig durant la seva xerrada el dissabte al vespre al llarg de les Jornades Copyfight. Amb això es lamentava del gran control exercit sobre els organismes polítics americans per part de les grans empreses i s'alegrava de l'esperança que pot representar la batalla guanyada al Parlament europeu davant del fosc panorama al seu país, on és considerat per molts talment com un dimoni.
Entre amics no pot deixar-se que algun d'ells pugui fer segons què. És doncs responsabilitat, especialment dels europeus, d'aturar cap a on va i on ens està portant la política dels EUA.

Abans al migdia, en una altra xerrada, l'advocat americà va esmentar que la difusió de la cultura digital pot separar-se en diferents capes com ara la física (o el maquinari darrere), la lògica (el programari) i podríem dir que els continguts. La seriosa amenaça que representa la propera aplicació de sistemes de control (DRM) implementats tant en el maquinari com en el programari (el futur Windows Longhorn); com també un conjunt de lleis cada cop més restrictives en el camp de la propietat intel·lectual fa que sigui necessària una ràpida mobilització abans que sigui massa tard i els mecanismes de censura estiguin ja massa extesos.

Lessig i Valverde

Llorenç Valverde i Lawrence Lessig durant la xerrada del dissabte al migdia.

Referències:

Si la cultura no es desperta, la batalla pel control de la tecnologia estarà perduda
Lawrence Lessig a Barcelona
`Trusted Computing' Frequently Asked Questions