Curs a Òmnium

Ahir a la tarda vaig anar a la nova seu d'Òmnium Cultural, per a fer una xerrada sobre el Thunderbird i el Gaim dintre del curs 'Descobreix el programari lliure. L'alternativa en català'.
A més dels continguts estrictament del curs, hi ha hagut gran interès dels assistents pel que fa al tema de la gestió del correu brossa i la problemàtica dels atacs de suplantació (phishing).
Cal dir que a la propera versió del Thunderbird s'inclouran millores interessants per a que l'usuari pugui detectar amb major facilitat els missatges fradulents, darrerament molt nombrosos. Una extensió útil per al Firefox relacionada amb aquest tipus de prevenció, és el petname. Aquesta ens permet etiquetar de forma visual les pàgines en què confiem (per exemple, el lloc web del nostre banc), i així evitar més fàcilment aquelles pàgines potencialment perilloses que ens poguessin demanar les nostres dades.
Com sempre, el millor és que l'usuari sigui conscient d'aquests atacs d'enginyeria social. Aquest tipus d'eines ens ajuden a detectar-los en cas que no els haguéssim reconegut des d'un bon principi.

Alguns enllaços sobre aquest tipus d'atac:
Article sobre el phishing a la Malla.net
Sabem detectar un atac de phishing? - a Quands.info