Del codi postal als xips d'identificació per radiofrequència

Avui he anat a fer unes compres a uns grans magatzems gironins, un cop a l'hora de pagar, la caixera m'ha demanat el codi postal. No era el primer cop que anava a aquest establiment i m'havien fet aquesta pregunta, a la que simplement havia respost. Però avui, pel motiu que sigui, he evitat la pregunta diguent la primera bajanada que se m'ha passat pel cap: que no era del país (molt creïble, cal dir :-P ); la pobre caixera m'ha dit que li digués qualsevol codi postal i això he fet. M'he disculpat en el sentit que no era re personal i m'he disposat a pagar, per cert, molt paradòxicament, amb targeta, amb el que he hagut de mostrar el meu DNI (on quedava clara la meva nacionalitat) i en la factura moltes altres dades personals.
Un cop fora m'hi he posat a pensar.

  • Primer, el fet de que se't demani el codi postal (i per tant poder conèixer el municipi del comprador) sense un explícit prec ni tampoc una justificació pertinent, crec que és una manca de respecte al client.
  • Per altra banda, desconec quina informació processen o poden processar els venedors respecte als seus clients (sens el vistiplau dels clients) fruit d'un pagament per tarjeta? Si a la factura hi ha el nombre de compte, no crec que sigui massa difícil trobar en alguna 'llista' quin és el municipi de l'oficina, per exemple. Ja no per parlar d'informació més personal que ja és evident.

Tot això a més, m'ha recordat a la candent polèmica sobre els xips d'identificació per radiofreqüència (RFID) , els quals permetrien definir inequívocament un producte individual al mateix temps que localitzar-lo espaialment. Els avantatges que s'addueixen són una simplificació de la cadena de processos, logística i una millora del control de la qualitat; no obstant, hi ha el gran temor que aquests xips poguessin desenvolupar una tasca diferent un cop l'article ha sortit de la botiga; actuant com a informador privilegiat dels hàbits del consumidor. Darrerament a molts fòrums i blocs hi ha calentes discussions sobre la possibilitat tècnica i efectiva dels mals auguris que es vaticinen sobre aquesta nova tecnologia. Aquí passo uns quants enllaços sobre els RFID: RFID Home Page i RFID Journal, Stop RFID i alguns dels molts articles sobre el tema a Kriptopolis.

Reviseu amb atenció els vostres iogurts a partir d'ara ;-)