La guerra de l'aigua: nitrats



Al nostre país, la gestió de l'aigua és un seriós problema, tant pel que fa a la seva qualitat, com al seu consum i disponibilitat. Aquesta problemàtica s'ha evidenciat, per exemple, a:

Alguns d'aquests conflictes s'han agrupat dintre de la guerra global de l'aigua, que alguns prediuen que serà un dels majors focus de tensió d'aquest segle. Sens dubte, la batalla més coneguda arreu del món ha estat a Cochabamba (Bolívia). En aquest cas, la població va saltar als carrers per a oposar-se a la privatització de la gestió de l'aigua, amb l'augment espectacular de la factura que representava, per a finalment assumir-ne la gestió la societat civil.



Els nitrats

Les fotos s'han pres al Baix Empordà, a mig camí entre la Bisbal d'Empordà i Cruïlles. A aquest territori, el problema de la contaminació per nitrats a hores d'ara és pràcticament endèmic.
Es desfermaren les protestes un cop es va conèixer que l'aigua estava contaminada per nitrats amb uns valors superiors als recomanats per l'OMS. Els veïns es queixen que han de pagar per allò que no poden arribar a consumir, que ara serà més car per l'aplicació d'un cànon de l'aigua.
L'ajuntament de la Bisbal, acusat de tenir uns lents reflexos, ha publicat un seguiment per a informar la població.
Amb la situació actual molta gent desconfia de les administracions i tem que el polèmic abocador de Vacamorta, pugui estar al darrere d'un augment dels nitrats a l'aigua, malgrat l'Agència Catalana de l'Aigua ho negui.

Per a ampliar sobre el tema:

Lamentablement, d'aquest i altres problemes de l'aigua continuarem sentint-ne a parlar...