Jmol

Si heu treballat amb molècules de forma visual, segurament ja coneixeu el RasMol. Doncs bé, per a algunes aplicacions web que he estat elaborant, m'he vist amb la necessitat de tenir algun programa de semblants característiques que pugui servir per a que l'usuari es pugui fer a la idea del model que es representa. Fins fa un temps només coneixia el MDLChime, el qual és desgraciadament privatiu i no té massa respecte per a altres sistemes que els típic de Windows, fet que obligava a l'usuari a utilitzar productes com el CodeWeavers si treballava, per exemple, a GNU/Linux.
Per sort, fa un temps que he descobert el Jmol, que si bé és Java i això pot no a agradar a alguns :), és lliure i té l'avantatge de disposar d'una opció de miniaplicació (applet) que pot fàcilment inserir-se en una pàgina web.
Gràcies a una biblioteca JavaScript i utilitzant el llenguatge de seqüències del programa, molt semblant al d'altres aplicacions d'aquestes característiques, es poden obtenir resultats prou interessants.
Fins i tot per a les necessitats del Web 2.0, també té la possibilitat d'integrar-se en programari wiki com ara MediaWiki, el de les Viquipèdies.

A continuació penjo un exemple senzill amb una proteïna.


Font: 1h8l - RCSB