El «browser ballot» en actiu — El català novament menyspreat

D'ençà unes setmanes, si sou usuari dels sistemes operatius de Microsoft i després d'una darrera actualització, és possible que us hàgiu adonat de l'aparició d'una pantalla que parla sobre la tria de navegadors. Precisament ja en vaig avançar quelcom vagament fa uns mesos.

En un Windows XP en espanyol, amb el pedaç català aplicat i el sistema configurat adequadament per navegar en català, us trobareu amb la finestra inicial següent. Alhora, també haurà aparegut una icona nova al vostre escriptori amb el nom de «Selección del explorador». *L'elecció del terme explorador en comptes del més habitual navegador no crec que sigui de rebut.

Pantalla explicació browser ballot

Si feu clic a «Acceptar», o a la nova icona, anireu a la pantalla de tria dels navegadors («browser ballot»). En aquesta hi trobem en primer pla i en ordre aleatori 5 dels navegadors més populars als sistemes Windows: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Opera i Safari. Si ens desplacem per la barra horitzontal, a més hi veurem fins a 10 navegadors més de proveïdors diferents que els 5 anteriors.

Pantalla tria browser ballot

Pantalla tria browser ballot - més

Des de la pantalla podeu fer clic als botons per baixar l'aplicació o per rebre'n més informació. Per exemple, si trieu demanar més informació sobre el Firefox, saltareu a una finestra on es parlarà dels motius per escollir aquest navegador.

browserchoice.mozilla.com

Això és la introducció a l'assumpte, a continuació parlaré dels greuges respecte a la llengua catalana en tot aquest procés.
Des d'altres espais de la xarxa, ja s'ha tingut l'ocasió de parlar sobre altres qüestions, per exemple, l'exclusió del SeaMonkey —6è o 7è navegador a Europa— fora de la pantalla de tria per ser del mateix proveïdor que el Firefox, Mozilla; o bé, que la tria es faci des del mateix Internet Explorer. Una altra qüestió, més o menys tabú, és saber què passa en instal·lacions «no legals» del Windows, que no són pas poc abundants…

Tal i com podeu observar en les pantalles anteriors, tot i tenir el sistema perfectament configurat en català —vegeu les lletres CA a la barra inferior de l'escriptori—, els textos de la pantalla de tria són en anglès —curiosament la primera pantalla d'informació és en espanyol perquè deu provenir d'algun paquet d'actualització i no d'un recurs d'Internet—. Això és així perquè Microsoft, amb el consentiment de les institucions de la Unió Europea, ha permès només 23 llengües (evidenciant la greu discriminació del català a nivell europeu) formar part del «browser ballot». Això provoca, tristament, que poc es pugui fer perquè els usuaris catalanoparlants puguin triar directament d'aquella pantalla el navegador en català. En el millor dels casos, per exemple des de Mozilla, s'ha treballat perquè des del «botó de més informació» és redirigeixi a una pàgina a la llengua de navegació preferida de l'usuari (així com cal, així com cal… com diria la Trinca).

Configuració llengua

Altrament, la realitat és que molts usuaris, fins i tot tenint aplicat el pedaç català del Windows, seguiran possiblement tot el procés anterior en espanyol i no en català, com podrien voler… Això és així perquè amb la instal·lació dels paquets de llengua que ofereix Microsoft no es canvia la llengua predeterminada, que és el que personalment crec que també caldria esperar.

Com a recomanació, si voleu tenir el vostre sistema Windows acceptant preferentment aplicacions i contingut en català, tingueu la precaució de configuració al bell començament del procés d'instal·lació del sistema operatiu.

Tot seguit en teniu unes captures d'exemple.

Configuració al Windows XP

Configuració llengua instal·lació Windows XP

Configuració llengua instal·lació Windows XP

Configuració llengua instal·lació Windows XP

Configuració al Windows 7

Configuració llengua instal·lació Windows 7

Tot i la submissió dels nostres governs, o segurament per això mateix, Microsoft lamentablement no s'ha destacat precisament per una política gaire pro-activa per la normalització de la nostra llengua.
Tal i com raona en detall el company Marc Belzunces, tant el Firefox com els sistemes Linux són una de les millors opcions per qui desitgi un estat de normalització de la nostra llengua.

En els propers mesos, cal esperar una segona edició millorada del Navega en català i es provarà d'incidir sobre els usuaris catalanoparlants del Windows que no són conscients de la situació en què molt segurament es troben. Mentrestant, si voleu triar realment en català el vostre navegador podeu començar des de:

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Perquè et respectin t'has de fer respectar, i punt.
Per cert avui he baixat l'explorer8, a la tria d'Idioma hi posa:

Espanya (Español)
Espanya (Euskera)

i més amunt

Catalunya (Català).

Deu ser un error de la companyia, però el detall ha fet que me'l baixés per provar-lo. Per cert el que no he vist

France (Català)
Andorra (Català) etc.

I a tu perquè et preocupa, si mai fas servir windows, més enllà d'algun experiment dins d'una màquina virtual que corre sobre ubuntu?
A més, tan difícil és baixar-se el Chrome, el Firefox o l'Opera si et ve de gust?

Em preocupa a nivell social de la llengua en aquest cas. Com esmento més amunt, el millor és emprar Linux i aquest és el camí que cal potenciar, sense cap mena de dubte.
Tot i així, crec que cal ser possibilista alhora a vegades, i sovint cal fer feina en ensenyar coses tan simples com baixar-se un navegador, o sobretot ser conscient de les pròpies accions a la xarxa… Si es comença amb això, serà més fàcil llavors fer el pas de triar allò que es consideri que ofereix una major llibertat i seguretat personal.

[...] El browser bailout, el Català novament menyspreat Traduir a l'Anglès. Translate to English Compartir: [...]