Després de la fira DeTotCat

Fira Mercat de Tot CatAvui ja fa una setmana que vaig participar a l'estand de Softcatalà a la Fira Mercat Tot en català DeTotCAT, un esdeveniment especialment organitzat perquè els visitants coneguessin productes etiquetats en català i diferents iniciatives en favor de la llengua. Pel que fa a Softcatalà, vam repartir diferents fulls de mà amb informació de com col·laborar-hi i del recentment anunciat rebost de videojocs en català. També vam repartir-ne de la campanya Navega en català, que ens va passar la Fundació .CAT, que exposava al costat nostre. Al mateix temps, també veníem samarretes. He d'admetre que em va emocionar que alguns dels visitants van venir ben decidits a comprar-ne una com a mostra d'agraïment a la nostra tasca.

Gràcies a Mozilla, també vam poder repartir adhesius i pins del Firefox, que van ser molt desitjats pels visitants i vam haver de racionar amb cura, perquè ràpidament se'ns acabaven.

Francament no recordava com n'és d'esgotador explicar a la gent quina és la nostra tasca. Vaig adonar-me que la manca de cultura digital és major del que m'hagués pogut imaginar: força gent confonia navegador amb Internet o cercador. Sovint, en preguntar si feien servir l'ordinador en català, els interpel·lats no ho tenien gens clar i calia fer l'esforç de mostrar-los alguns menús típics en català.

Usuaris més avançats van expressar-nos diferents dubtes, sovint en la forma de qüestions força específiques, per tal de poder tenir cert tipus de programari en català. Tinc encara una llista pendent i en els proper dies provarem de respondre'ls i, si és possible, mirarem de fer disponible la informació que recollim en alguns dels nostres recursos.

Tot i el tràfec d'exposar i portar material amunt i avall, tal com poden confirmar els companys que van ser-hi algun dels dies, crec que fou una grata experiència conèixer de prop alguns dels nostres usuaris potencials —especialment aquells als quals encara no hi hem arribat per un o altre motiu—. Sens dubte, en una propera ocasió tocarà plantejar com interaccionar-hi millor.

Estand de Softcatalà

Malauradament, tot no podia ser perfecte i, com tristament és habitual, algunes administracions públiques que van exposar-hi van demostrar llur manca de sensibilitat per la llengua en el sector informàtic.

Vaig tenir la sort de poder escapar-me de l'estand en alguns moments i fer visita a alguns expositors. Si hagués de parlar de tots, de ben segur no acabaria i, per això, excusant-me de no esmentar-ne la resta, en llistaré uns pocs:

  • Puck Import, distribuïdor a l'estat espanyol i Andorra dels condons i productes eròtics o d'higiene íntima RFSU (una empresa popular del sector als països escandinaus).

Puck Import

Tònica Catalana

  • Moska. Una nova cervesa artesanal al nostre país sempre és una bona notícia. Aquest cop, des de Girona.
  • Casa Graupera. Si us agraden els carquinyolis o les neules, és un candidat per tenir a la llista de llocs per visitar a Mataró (i també ara la xarxa). Aquells que sou bisbalencs (de l'Empordà), sabreu que hi ha la botiga Galetes Graupera. Pel que sembla, el fundador, de Mataró, va vendre aquella botiga de la Bisbal ja fa anys, però encara se n'ha conservat el nom. A sota podeu veure un vídeo de l'elaboració artesanal in situ de les neules.

 

Vegeu a la Viquipèdia: Elaboració de neules

Commenting on this Blog entry is closed.