Una escena al metro

No cada dia et trobes amb situacions de la quotidianitat que et colpeixen i et fan pensar. Doncs bé, avui tocava… Tornava de la presentació del nou Directe (enhorabona a en Gerard i a la resta de la gent al darrere) i, atès que plovia prou i el Bicing no era aleshores una opció, he optat per agafar el metro a Plaça Universitat.

En comptes de baixar per les escales ràpid i corrents fins a la línia lila, he aconseguit irrompre a l'ascensor que tot just es disposava a baixar. En entrar-hi un xic bruscament he esglaiat una pobra noia; després de les pertinents disculpes, he pogut arribar a l'andana poc abans de l'arribada del tren. Ben decidit he entrat al vehicle, i he anat caminant fins a l'altre extrem de l'interior perquè així, en baixar a la parada de la meua destinació, pogués tenir la sortida al costat —malaltíssament potser, em fa ràbia caminar a les andanes cercant la sortida, especialment quan ja la conec i només n'hi ha una—.

Mentre transitava per dins del tren he vist un munt de revisors a les portes «filtrant» l'entrada de passatgers —curiosament no me n'havia topat amb cap en fer-ho jo mateix—. En arribar al vagó que desitjava, a les portes, he contemplat l'escena d'un revisor demanant el bitllet a una dona de mitjana edat i de faccions indígenes sud-americanes. Mentre això passava, aquesta demanava desesperadament a una noia jove d'aspecte «natiu» asseguda a dins que mostrés el bitllet que deia que havien compartit. El revisor ha interpel·lat a la noia de dins que sortís per mostrar el bitllet si no volia que es multés a la senyora que havia aturat. La ja passatgera, amb cara de no saber d'on baixava tot plegat, ha continuat asseguda sense dir res i simplement ha tret el bitllet de la cartera de forma pràcticament reflexa davant dels precs que havia rebut. Es tancaven les portes tot seguit i el tren iniciava el seu trajecte.

Unes hores més tard, llegia sobre les mesures que ha iniciat l'ajuntament per evitar que la gent es coli al metro. Feia unes setmanes, n'Eduard Gamonal m'havia parlat de la manifestació que es féu contra la pujada del preu del transport públic.

Com jo he fet, a continuació els lectors es poden muntar llur pròpia narrativa mental de causalitats i despropòsits per fer-se un pròpia idea del model de ciutat amb què ja ens trobem…

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Total, aquests de l'ajuntament no agafen el metro, així que els és ben igual ... Ara que volen fer tants canvis per gastar més diners i tenir més excuses per seguir pujant el preu desmesuradament, algú els hauria d'ensenyar que l'efectivitat dels torns i de les portes és igual de dolenta a l'hora d'evitar que la gent es coli. Entre els que se t'enganxen al darrera, els que obren les portes "manualment", i algun il·luminat que intenta passar en contradirecció per les portes de sortida, jo no veig que s'arregli res.

Però com es diu de vegades, si tenim aquests polítics és perquè ens els mereixem.

:( Jo no entenc els que voleu transport públic però creieu que els qui no paguen el bitllet no se'ls ha de dir res. Els qui anem amb metro o bus solem ser en un 99% els mateixos que tenim el 100% dels nostres ingressos controlats per l'estat de manera que paguem "tots els impostos(100%)". Els que paguem impostos som els que omplim els pressupostos públics per poder pagar els serveis deficitaris com el metro. La part del bitllet simplement serveix perque els que l'usem afegim un petit percentatge a baixar la despesa pública. En essencia es tracta de si creiem que cal contribuir o no a la col·lectivitat. Jo crec que cal pagar el bitllet de metro i el de bus i deixar lliure el carril bici i tota una immensa suma de despeses socials perquè sinó impera la llei del més fort (Que sempre és el qui té molts diners i riu de les nostres baralletes sobre un servei que ni paga amb els no-impostos que no paga ni li suposa cap esforç econòmic si finalment decideix baixar amb nosaltres a pagar el bitllet).

Salut

On has llegit que defensi que no s'hagi de pagar i que la gent es coli? De fet, estic força d'acord amb tot el que dius al comentari.
Estic també d'acord en evitar que la gent es coli… però simplement crec que pujant els preus alhora estàs ajudant a excloure a molta gent que només té aquest transport com a opció per anar a treballar, p. ex. Realment crec que cada vegada hi ha més gent que té problemes per pagar-se un bitllet, —als bandarres ja els poden multar—, però això no és un problema de la gestió del TMB, sinó que s'enfila més amunt i és el model de ciutat on ja ens trobem. Tampoc escrivint al bloc arreglarem Barcelona…