Teclat català

Descobreixo a la llista de Debian en català que s'acaba d'enviar un bug per a incloure el teclat català a aquesta distribució de GNU/Linux.

Teclat català? Sí. És la primera notícia que en tinc. Pel que sembla, l'empresa Large Format Computing, Inc. distribueix aquest format de teclat com també adhesius i plantilles de goma per a modificar un teclat existent de forma permanent o temporal, respectivament.


Podem comparar aquest teclat català amb l'anglès america, l'espanyol i el francès.

Com podeu observar, aquest teclat català és més semblant en disposició a l'americà, fet que crec que molts usuaris, especialment d'entorns tècnics i professionals segurament agrairan. De la mateixa manera, s'hi inclou la «l·» com a únic caràcter i no dos, amb els conseqüents estalvis de maldecaps a nivell tècnic, especialment en localització, si finalment es popularitza. La diferència més xocant trobo que és la forma de fer els accents habituals de la nostra llengua.


Com a nota, mentre que el teclat espanyol és força vàlid per a escriure en català, no ho és gens el francès, amb els problemes que han de patir els ciutadans nordcatalans que volen escriure en català.

Més informació: Teclat en català.

Actualització: En Marc Belzunces també en parla.

Comments

Em pica la curiositat la història de la creació del teclat espanyol. Quan es va fer, això? En època constitucional o pre? S'hi van incloure els accents oberts i la ce trencada per poder-hi escriure bé en català (ignoro si en gallec es fa ús d'aquestes grafies; en euskara diria que no)? És una manera més de refermar la unidad de la Patria? :)

Potser és la costum, però em sembla que em costaria bastant escriure els accents a base d'Alt-Gr (com vaig poder comprovar en utilitzar teclats amb distribució francesa de Suïssa). Això sí, certifico al 100% que la disposició espanyola dels caràcters no alfanumèrics és un despropòsit complet. M'anoto el tema per si mai m'he de tornar a dedicar a programar regularment.

Doncs sí que seria interessant saber-ho...
Pel que fa als accents, a mi em va xocar també. En Marc Belzunces opina que, de fet, aquest teclat català que esmento és un mal teclat i que no s'ha seguit gaire el criteri mecanogràfic. Ell advoca per un sistema semblant a l'espanyol i que corregeixi alguns dels problemes que tenim, per exemple amb la l·
Bé, estic esperant un comentari extens seu sobre el tema en seu bloc per a enllaçar-ho en aquesta notícia :)
Cal dir que actualment gent com en Jordi Mallach està treballant a GNU/Linux (a les X) perquè aquestes punyetetes puguin solucionar-se al mateix teclat espanyol. Caldria fer en un futur també el mateix amb el francès...
En conclusió independentment si l'usuari fa servir teclat espanyol, francès, o un català, s'ha de mirar de garantir que pugui escriure-hi el millor possible en llengua catalana.