Big Bang Data - Barcelona

Si teniu l'ocasió, aprofiteu sens falta aquest cap de setmana del 15-16 de novembre de 2014 per visitar l'exposició del Big Bang Data del CCCB.

Personalment destacaria la secció, tot just entrar, on es relata gràficament com és la infrastructura d'Internet, sovint dissimulada rere metàfores puerils com 'núvol'.

Si us interessa aquest aspecte, us recomano llegir en tornar de l'exposició el llibre Tubes, d'A. Blaum, traduït actualment també en diferents llengües.

Dit això, tampoc no desmereixeria gens ni mica les interpretacions artístiques sobre el 'big data' i la visualització de dades. Em va captar l'atenció per exemple:

IMG_20141114_191104

Com a comentaris addicionals, em va acollonir una mica la visualització al mapa de Barcelona dels turistes russos que es connecten a la xarxa de Movistar (si fóra un guiri rus no em faria gaire gràcia, però millor no pensar en què es pot fer o es fa amb els catalans natius). Per altra banda, m'ha semblat un xic contrasentit que una revista anomenada «Anonimitza't», amb molt bona pinta, tot sigui dit, es publiciti amb un servei d'escurçament d'URL d'un gegant d'Internet.

En conclusió, lamento no haver anat anat a l'exposició abans, com tampoc a les altres activitats associades que s'han dut a terme i realment recomano que, si us interessa la temàtica (o no fins i tot, perquè ho viureu tant sí com sí) aprofiteu aquest cap de setmana abans que l'activitat se'n vagi a Madrid l'any que ve.

Finalment, cal agrair que aquesta exposició hagi estat tot aquest temps a la ciutat. Això de ben segur ha permès obrir al públic general el debat sobre les implicacions d'Internet a la societat, més enllà d'un discurs sovint massa complaent, amb l'agreujant local de la irrupció tardohivernal a plena dedicació (no sé si més per a la sectorial de l'oci que per a la de la telefonia) del Mobile World Congress de cada any.

En aquesta línia, el dissabte de la setmana que ve, en el marc del Festival Barcelona Pensa, es dedica tota una sessió a les qüestions de sobirania tecnològica al voltant d'Internet.

Commenting on this Blog entry is closed.