Activació de la visualització en un projector amb Linux (Ubuntu)

Un cop et trobes davant d'un projector per a fer una presentació, el temor que no funcioni amb el teu ordinador sorgeix ràpidament quan, en connectar els cables, l'escriptori no es mostra a la pantalla externa. Ahir m'hi vaig trobar a Escaldes amb un Ubuntu Feisty Fawn en un MacBook Pro (amb targeta gràfica ATI). Però bé, res que no es pugui solucionar ràpidament...
La solució varia en funció de si tenim el connector lliure o privatiu d'ATI (fglrx). En el cas del llliure (amb targetes ATI si més no), en principi possiblement ja ho tindrem funcionant a la primera en activar-se el mode MergedFB, que per defecte clona el contingut d'una pantalla a una altra si no ho hem configurat manualment de forma diferent. En altres tipus de targetes, hem de recórrer a Xinerama, que no és dependent de connector però que no ofereix acceleració gràfica en totes les sortides. En aquest cas, caldrà tocar el fitxer de configuració xorg.conf i «duplicar» les configuracions les vegades que calgui; per exemple en un Ibook 2.
Amb el connector privatiu d'ATI, potser el més fàcil és utilitzar l'ATI Catalyst Control Center, una interfície gràfica a la qual es pot accedir des d'Aplicacions > Accesoris a Ubuntu. De totes maneres, els amants del terminal també poden utilitzar la línia d'ordres gràcies a aticonfig, l'aplicació que permet simplificar l'edició del fitxer xorg.conf. En utilitzar-la, s'inclouen referències al fitxer per a habilitar canvis com el que descric a continuació. Per exemple, per a tenir una llista dels monitors disponibles, escriuríem aticonfig --query-monitor i per a activar la visualització en el projector aticonfig --enable-monitor=lvds,crtX --effective=now , podent ser lvds la pantalla habitual (per exemple d'un portàtil) i ctrX la d'un projector d'acord el que hàgim obtingut de l'ordre anterior.

Espero que aquesta breu explicació i els enllaços serveixin per a vèncer els habituals reptes que hom acostuma a trobar-se davant dels projectors. ;)

Més informació