Creació de vídeos oberts al Mac OS X - Enlluerna't (Mercè 2009)

Un dels espectacles més vistosos de les Festes de la Mercè d'enguany ha estat la projecció audiovisual 'Enlluerna't' sobre la façana de l'ajuntament, a la Plaça Sant Jaume.

Aprofitant l'avinentesa d'haver-ho enregistrat en directe amb la meua càmera fotogràfica digital, he pensat que seria una bona ocasió per a tractar de nou en el bloc sobre el vídeo obert, en concret a la plataforma Mac OS X, tal i com vam parlar-ne precisament en la recent jornada del One Web Day a Catalunya.

A continuació podeu veure'n el resultat i explicaré també tot seguit quines eines he emprat.



Si utilitzeu un navegador modern, com és el Firefox 3.5, podreu veure directament els 3 vídeos des del navegador. Sinó, caldrà que aneu a les pàgines que s'enllacen, de la Wikimedia Commons, la qual és un recurs que permet hostatjar vídeos lliures i de formats oberts.

Partint dels vídeos que genera la càmera que tinc, de les diferents eines que se suggereixen a la Commons per a la conversió de vídeo, l'eina que m'ha donat menys problemes és l'ffmpeg2theora, i tot i que és fàcil d'instal·lar, té la 'pega' que cal executar-la des d'un terminal. Amb les altres, VLC (que també permet convertir vídeos apart de reproduir-los) o el Simple Theora Encoder, m'he trobat que he perdut l'àudio en la conversió. Si ens trobem amb aquesta mena de problemes, es recomana convertir a MPEG-4 com a format intermediari mirant de conservar la major qualitat possible al llarg del procés.

Com la Wikimedia Commons no permet pujar fitxers de més de 100 MB, m'he vist obligat a partir el vídeo resultant (vora uns 200 MB per a uns 17 min) en 3 parts. Per a això, com deia a dalt, he hagut d'emprar el format MPEG-4 com a intermediari. Inicialment he recorregut a l'Avidemux per a partir el fitxer, però m'he trobat amb algun problema de nou amb l'àudio i finalment he optat per un programa privatiu però gratuït per a mirar de fer-ho: l'MPEG StreamClip.

Com podeu veure, no sóc gens un expert en edició de vídeo, i tot i així he estat capaç de generar els meus propis vídeos oberts al Mac, un dels sistemes operatius més utilitzats pels professionals en edició de vídeo.
Gràcies a l'ús de vídeos oberts en el nostre lloc web, podem ajudar a contribuir a tenir en un futur un Web més net (de tecnologies tancades com el Flash).

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Apple no ha tingut una actitud precisament de gaire suport al vídeo obert.

A mi amb el Safari també em passa, i tot i que tinc el XiphQT instal·lat, i a la definició de l'etiqueta vídeo hi indico els còdecs, em sembla que no es mostra incrustat en la pàgina. Contràriament, directament un vídeo obert com aquest, amb el XiphQT instal·lat, i també tenint en compte què s'explica en el web del projecte sobre el Safari, SÍ que es pot reproduir.

Com sembla que també es reprodueix bé directament des de la pàgina de Commons amb el Safari 4.0.x, penso que potser cal que hi introdueixi més codi que un parell d'etiquetes perquè funcioni amb aquest navegador :(

Si no et fa res, posaré uns enllaços al nostre blog (http://amicsdegracia.blogspot.com) amb els teus vídeos, ja que són molt més bons que els que he pogut trobar al youtube sobre el "enlluerna't" de la Mercè '09.

No pot faltar dir-te, i dir-vos que esteu 100% invitats a visitar el blog que té un contingut normalment bastant friki però no deixa de ser interessant.

Gràcies per oferir-nos la oportunitat de veure-ho els que no hi varem poder ser-hi :)