Valencians a l'Argentina

Avui que són molts els argentins que han vingut a viure a la nostra terra, arran d'un missatge a una pàgina de discussió de la Viquipèdia, conec de l'existència d'una nombrosa colònia valenciana a la província de San Juan d'aqueix mateix país sud-americà.

Dos grans corrents immigratoris van poblar de valencians la província de Sant Joan, una que va començar a finals del segle XIX i va acabar al principi del XX, i l’altra a mitjan segle XX; els dos aporten a la formació del pensament santjoaní la seua cultura del treball, la seua honradesa i sacrifici, el seu caràcter alegre i bulliciós.

Procedien majoritàriament dels pobles de la regió valenciana de la Marina Alta: Xaló, la Vall de Laguar, Pedreguer, Llíber, Gata, Dénia, Tàrbena, Benissa, etc. La profunda crisi econòmica que afectava aquells pobles va obligar nombroses famílies valencianes a deixar la seua terra per a buscar nous horitzons. Alguns venien amb metes i treballs definits; la majoria, amb només la fe i l’esperança que Déu il·luminara el seu futur.

A Sant Joan, aquells valencians es van establir preferentment en zones agrícoles i es van dedicar a treballar la terra.

Amb el temps van crear el que actualment és el Centre Valencià de Sant Joan (d'on he tret el text anterior), que organitza anualment festes com les Falles o el Carnestoltes.

Comments

En llegir-ho he pensat en tu, de fet ;)

Jo hui he parlat, arran d'aquesta entrada, amb una persona que té família encara a San Juan (o Sant Joan) i li he enviat l'enllaç una altra per email. Una té un germà de la seua àvia i l'altra no tinc clar quin tipus de relació té encara. Ací a La Marina Alta hi ha molta gent que encara manté relacions amb els de San Juan. Jo sóc d'Ondara, al que li he enviat l'email és d'Ondara també i l'altre és de Pedreguer.