Problemes amb Ubuntu Gutsy

Abans de la sortida de la versió 7.10 d'Ubuntu (Gutsy), he mirat de posar el meu ordinador al dia en els darrers estadis beta i candidat per a tenir-ne una impressió primerenca sense arriscar-m'hi massa.
Abans de res, voldria comentar que la novetat que més destacaria d'aquesta nova versió és una opció de configuració de la pantalla i la targeta gràfica disponible al menú d'administració del sistema. Aquesta és una característica que ja fa temps que existia en altres distribucions i ara permetrà als usuaris d'Ubuntu abandonar definitivament el terminal per a modificar el fitxer /etc/X11/xorg.conf o fer un dpkg-reconfigure xserver-xorg per a qualsevol configuració important de la pantalla o de la targeta. De fet, si hi ha cap problema en l'arrencada de les X, s'ha millorat també la gestió d'aquesta mena d'errors des d'una interfície més gràfica.
Ara explicaria per sobre els problemes amb què m'he trobat, perquè tot plegat pugui ajudar als usuaris que s'instal·lin o actualitzin a aquesta nova versió si no s'haguessin solucionat d'arrel encara les complicacions.

Configuration dialog

En actualitzar-me de Feisty a Gutsy, amb el nou kernel del segon, una partició no se'm muntava i es repetien els missatges d'error de l'estil següent a la consola:

[ 36.800000] device-mapper: table: 254:3: linear: dm-linear: Device lookup failed
[ 36.800000] device-mapper: ioctl: error adding target to table

Per a solucionar-ho, cal desinstal·lar el paquet evms si el tinguéssim al sistema: sudo apt-get remove evms
Més informació a l'informe d'error corresponent.

Igualment m'he trobat amb un problema amb la targeta de la xarxa sense fil que tinc. En concret, es tracta d'una Conceptronic C54Ri (rev2) i he utilitzat el controlador rt61 des d'un bon començament. Malauradament, tant en la versió anterior com en aquesta, el controlador per defecte que ve amb la distribució, el mòdul rt61pci, no em permetia connectar-me a la xarxa. Per a fer-la funcionar, vaig haver de compilar i instal·lar un mòdul que vaig baixar de la pàgina oficial del joc de xips i desactivar el primer posant-lo en blacklist. El dispositiu que es crea per a la targeta s'identifica com a ra0. Per altra banda, en aquesta nova versió, essent encara no funcional el mòdul per defecte, l'alternativa de la pàgina oficial no serveix i he hagut de recòrrer als paquets del projecte rt2x00. Per a la meua targeta, he baixat el paquet de codi CVS per a la rt61. Amb aquest controlador, el dispositiu s'identifica ara com a wlan0, que és la notació habitual de les targetes de xarxa sense fil.
Aquells que tingueu problemes amb targetes de joc de xips rt2400, rt2500, rt2570, rt61 o rt73, opteu per seguir els passos anteriors. Sempre podeu saber els detalls del vostre maquinari escrivint lspci des d'una finestra de terminal.

Més informació a l'informe d'error corresponent.

Ubuntu 7.10 - Coming soon

Amb tot això solucionat, el sistema rutlla perfectament :)

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Toni,

Què tal el nivell de catanalització? La versió beta que jo vaig provar la instal·lació sortia mig en anglès. Sé que en David ha actualitzat la traducció però no sé si s'ha inclòs. Ja explicaràs.

Salut. Jordi,

Volia fer-li una repassada per sobre i comunicar allò que trobi al grup de traducció d'Ubuntu. Segurament està ara millor que quan la vas provar, perquè fa un parell de dies va actualitzar-se un langpack-ca prou important. De totes maneres, hi ha aplicacions que tenen algunes cadenes pendents, però el problema em sembla que és més de base que no de la pròpia distribució.

Salut!

De ben segur que no ;)

Confirmo la sol·lució al primer problema... (device-mapper...

De tota manera... al instalar la versió 7.10 sorgeixen altres problemes... en el meu cas, de 3 ordinadors, 2 amb problemes del X-server...

Salutacions