Introducció a la criptografia personal amb GnuPG per a usuaris de Windows (II)

Un cop hem seguit els passos adequats, Introducció a la criptografia personal amb GnuPG per a usuaris de Windows (I), per tenir el nostre sistema de privacitat personal GnuPG al nostre ordinador amb Windows, és hora de veure com fer-ho interaccionar amb el nostre client de correu.

La millor opció, amb diferència, és utilitzar Enigmail, que és una extensió expressament pensada per als clients de correu de Mozilla.
De totes maneres, per diferents circumstàncies podem estar obligats a utilitzar algun altre client, per exemple l'Outlook Express. Un motiu pot ser voler obrir comptes Hotmail des d'un client de correu. Els clients de Microsoft són els únics que poden obrir aquests comptes per defecte, però posteriorment a l'elaboració de les proves d'aquest tutorial he descobert un programa de pagament, Hotmail Popper, que permetria la descarrega de Hotmail des de qualsevol lector de correu POP, com pot ser Mozilla.
Per altra banda, no hi ha cap motiu per utilitzar preferentment el correu de Hotmail que no altres alternatives, sovint amb suport a POP3 i WebMail al mateix temps, com és per exemple el cas de Yahoo.





Malgrat això, continuarem estoïcament jugant amb l'Outlook Express. Per defecte, WinPT, instal·la el plugin d'Outlook Express i aquest es carrega a la sessió com s'observa a la dreta de la barra d'eines.

Quan volguem xifrar i/o signar un missatge, haurem de marcar les icones que apareixeran a la finestra de missatge (no fer-ho a partir del menú, ja que no crida al plugin de l'OE).





Quan enviem el missatge, el plugin de gpg, s'encarregarà de xifrar i/o signar el missatge, i potser el programa WinPT ens demanarà alguna cosa, com pot ser la clau pública del remitent del nostre missatge, que haurem de triar del nostre anell de claus, per tal de xifrar-li el missatge que li enviem; o bé ens demanarà la nostra 'frase de pas' per tal de desbloquejar la nostra clau secreta i signar el missatge.

Si tot això funciona, molt bé. No obstant, he de confessar-vos que he tingut problemes, en concret a l'hora de signar automàticament un cop envies el missatge. Compto que és un error temporal de la versió del plugin d'Outlook Express, o bé, hi ha alguna cosa que he obviat. Però això pot superar-se, una mica més tediosament, fent-ho de forma manual, valent-nos de l'icona del WinTray. Per exemple, un cop haguéssim escrit un missatge, retallem tot el contingut (queda en el portapapers), clicam amb el botó dret a la icona del WinTray i fem operacions sobre el portapapers (signar, xifrar, totes dues, etc.). Un cop fet, enganxem el resultat sobre el missatge. No es massa professional, però és una solució.





Com a última nota dir que, si mai rebeu certs missatges xifrats com a adjunts que no podeu obrir, per exemple enviats des de clients de correu com Evolution haureu de desactivar una opció a les preferències. Ja que el programa s'ha pensat que pot ser un virus, aneu al tanto que no ho sigui realment, o sigui que, només desactiveu l'opció si teniu la total certesa i torneu a activar-la un cop feta la comprovació oportuna.





M'agradaria poder haver deixat al lector un millor gust de boca amb el suport de GnUPG a l'Outlook Express, però desgraciadament deixa molt de desitjar per a utilitzar-se quotidianament, a més dels riscs que presenta utilitzar aquest programa pel perill existent a infectar l'ordinador per virus (a partir dels adjunts) o de correu HTML maliciós que s'aprofita de les vulnerabilitats de l'Internet Explorer. Tenir el programari al dia amb les actualitzacions de Microsoft no és seguretat suficient com hem pogut comprovar darrerament amb la demora de gairebé mig any a reparar un bug crític.

O sigui, quan no sigui possible una altra solució, aquestes indicacions descrites poden ser útils; sinó les meves recomanacions són les que he fet al principi del text. Aquí i aquí o allà podeu trobar unes instruccions per poder configurar l'Enigmail al vostre client de correu.