Referèndum al Cau del Drac!

Taxonomy upgrade extras: 

Comments

Bé, aquesta enquesta és com a mostra de recolzament amb el referèndum-protesta que es fa a d'Olesa de Montserrat, on es pregunta si els ciutadans prefereixen el iogurt natural o ensucrat.
A causa d'un canvi de legislació recent impulsat pel partit governant en majoria absoluta a Espanya, tots els referèndums que es vulguin fer a l'Estat Espanyol, hauran de rebre el vistiplau del poder competent a Madrid.
La motivació ha estat voler abortar qualsevol intent de referèndum al País Basc per al Pla Ibarretxe com també una incipient consulta per al nou Estatut Català.

-- All that you touch You Change. All that you Change Changes you. The only lasting truth is Change -- O.Butle

Acabo de votar, i m'agrada aquesta iniciativa i hi dono suport, però voleu dir que servirà per alguna cosa a part de sortir a la tele (en algun programa de zapping) i fer publicitat de iogurts?

Tal com comentàvem al bar (no diré quin, que de moment no ens patrocina :P) un dia d'aquests, se'ns fa difícil creure que la redacció d'aquesta llei (o decret-llei, o decret, o el que sigui) no especifiqui que el que es prohibeix és celebrar referèndums (o consultes, o qüestionaris) de caire polític. D'aquesta manera, ja podem anar fent consultes sobre el iogurt, sobre si s'ha de col·locar el paper higiènic de manera que es desenrotlli per la part de davant o de darrera, o sobre el tema que vulgueu: no crec que pugui servir de precedent de res per quan se celebri un referèndum seriós.

Evidentment, dic tot això sense ni tan sols haver provat de llegir-me la llei en qüestió (encara estic traumatitzat de quan vaig provar de llegir algun article de la LOU... :(). Si algú en té més idea que jo i em pot contradir, endavant!

---
'Yes, but humans are more important than animals,' said Brutha.
'This is a point of view often expressed by humans,' said Om.
(Small Gods)

Si això servirà per fer fora la llei?
Segurament no. Tampoc crec que l'apliquin en aquests casos com bé dius, i si ho faran quan els toquin els collons, per exemple amb els temes citats.
Jo crec que els referèndums, per norma general, òbviament tenen una intenció política (excloent aquests casos de protesta), que es deixar als ciutadans opinar o decidir sobre algun tema concret que llavors s'intentarà implementar en les polítiques que elabori l'organisme o govern que ha convocat el referèndum. Un referèndum podria ser executat potser a petició del govern, però també potser per iniciatives populars que tinguessin, p.ex, un determinat nombre de signatures adherides. Desconec com funcionaria la metodologia en aquestes contrades o altres en aquest respecte.
De totes maneres, aquí la cosa sembla anar a malament
Em toca també potser mirar la llei, però del que puc haver sentit, la qüestió és que en darrer terme serà el govern central, no sé si exactament el govern, algun ministeri o el parlament... aquells que decidiran en darrer terme sobre si es pot celebrar un referèndum en un àmbit del que potser no en tenen responsabilitats, com pot ser a nivell local o autonòmic.
Un referèndum és una forma de conèixer l'opinió de la ciutadania a l'hora de dirigir certes polítiques, re-considerar quins camins seguir d'acord amb els resultats i al mateix temps apropar a la ciutadania els pros i els contres del tema tractat.
Privar d'aquest mecanisme á l'organ competent que representa a les persones convocades és un acte de repressió a l'expressió democràtica del lloc on es consulta. Desgraciadament potser l'expressió ja es de per sí baixa com per anar retallant més.
En els casos concrets tractats, és el temor d'aquells que han imposat aquesta mesura, d'oposar-se a aquelles polítiques que es derivin d'un recolzament al referèndum a aqueixes direccions.

En aquest sentit, aquestes mesures de protesta i fins i tot si es generalitzen són una bona opció per mostrar el major enuig a una mesura tan aberrant contra una eina com aquesta. Ja que un cop es plantegi el referèndum que 'importa' s'intentarà evitar la discussió base i es redirigirà als plànols de demagogia als que estem acostumant-nos darrerament.

-- All that you touch You Change. All that you Change Changes you. The only lasting truth is Change -- O.Butler