Ja es pot es pot escriure a particions NTFS des de Linux

Una de les restriccions amb les que m'he trobat més habitualment amb persones que s'inicien a Linux des d'un sistema Windows és que no era possible fer que els usuaris escrivissin en llurs particions anteriors si aquestes estaven formatades amb un sistema de fitxers NTFS. Davant d'això, la solució era llavors redimensionar el disc, per exemple amb el CD autònom de GParted, i conformar-se a tenir les particions en NTFS només de lectura. En tot cas i amb precaució, podrien moure's les dades d'aquestes a altres llocs i llavors tornar-les a formatar en un sistema més permissiu com FAT32 (si s'ha de continuar utilitzant Windows). Una alternativa més arriscada és utilitzar aplicacions privatives que permeten convertir de NTFS a FAT-32 directament.
Bé, això era abans, en un futur és molt possible que, malgrat que l'NTFS sigui d'especificacions secretes, les distribucions de Linux puguin escriure en les particions amb aquest sistema de fitxers de sèrie. Com s'explica en un article de la Farga, gràcies al controlador ntfs-3g, del projecte Linux-NTFS, això ja és possible d'una forma prou estable. En el fòrum de Linux de Softcatalà s'explica que ja s'ha provat amb èxit a CÀTix, i en Lluís Gras ja ha posat a disposició de tothom una versió de Xarnoppix amb aquesta caracterísitica incorporada.
Si feu servir Ubuntu Dapper, també podeu incorporar aquesta funcionalitat, originalment a Debian testing, gràcies a aquest apunt.