CiU finalment vota en contra de les patents de programari al Senat espanyol però continua oposant-se al programari lliure

Podeu llegir-ho també a Softcatalà.

D'acord amb la intervenció de la senadora per Girona Rosa Núria Aleixandre i Cerarols, de la que es fan ressò al lloc web del Libro
Blanco del software libre en España
, el grup de CiU continua amb la seva política de rebuig a la implantació progressiva del programari lliure al considerar-la una opció de més car desenvolupament i manteniment, i propi de països on es fa un menor ús del programari, com ara Mèxic i Perú. Aquestes declaracions es feren arran de la moció presentada al Senat espanyol pel grup Entesa Catalana de Progrés en contra de la directiva europea sobre patents de programari. Malgrat mostrar les seves reserves inicials perquè aquesta pogués ser una llei d'implantació del programari lliure a la administració i considerar que l'alfabetització tecnològica europea es sustenta primordialment en patents com les posseeix Microsoft; finalment optaren per sumar-se en contra de les patents de programari a Europa juntament amb la resta de grups polítics del Senat espanyol. Aquesta moció insta al govern espanyol a reafirmar-se en un futur en la seva oposició i al mateix temps a sensibilitzar sobre el tema als eurodiputats de l'Estat espanyol.

L'aprovació per unanimitat de la moció ha estat aplaudida per moltes organitzacions d'arreu d'Europa que estan fent campanya en contra de les patents de programari. Com a mostra d'agraïment, l'organització Hispalinux ha obert un lloc web per a que els internautes puguin enviar-hi llurs missatges de gratitud.

Paral·lelament, els comentaris de la coalició al Senat han estat rebuts amb enuig des de la comunitat catalana a favor del programari lliure, els quals s'han interpretat com una severa manca de coneixement en el camp i una submissió a les polítiques de FUD (de l'anglès por, incertesa i dubte) de les campanyes de l'empresa de Redmon.

Durant l'anterior govern, el grup de CiU conjuntament amb el PP, votà en contra en el Parlament a una proposició de llei sobre l'adopció del programari lliure. Aquest grup també rebé àmplies crítiques per la preferència de solucions privatives i la seva gestió al voltant del projecte d'Administració Oberta.

Softcatalà vol recordar que gràcies al programari lliure ha estat possible arribar a una progressiva normalització lingüística de la llengua catalana a la informàtica i a la xarxa, per exemple, amb la tasca de traducció de Softcatalà mateix i altres col·lectius. Mitjançant el programari lliure, també ha estat possible des del desenvolupament d'Internet a la creació de moltes de les eines que estan ajudant al català a abandonar el seu estatus de llengua minoritzada.