L'efecte mascle i l'efecte Coolidge

L'altre dia vaig tenir un sopar força amè podent escoltar algunes anècdotes d'un expert veterinari. Gran part de la xerrada va girar al voltant del camp de la inseminació artificial del bestiar.

Durant aquella vetllada va recordar-se què vol dir mamporrero i va explicar-se dos importants efectes a considerar en les tasques de recollida del semen de l'animal.

  • Per obtenir una millor qualitat del producte, s'ha observat que és preferible que durant la recollida en el coit fictici, hi hagi altres mascles de l'espècie allà també observant. Això em sembla que és conegut com 'efecte mascle'.
  • Un altre efecte, el Coolidge, explica el major interès en la tasca del semental quan poden pul·lular per allà femelles diferents.
    Aquest darrer, rep el nom d'una anècdota que va protagonitzar un president dels Estats Units d'America, Calvin Coolidge.
    La història és que un dia el president i la seva dona estaven visitant una granja. Un cop van arribar, els van ensenyar la granja a cada un per diferent recorregut.
    Quan la Sra. Coolidge va arribar al corral va demanar si el gall copulava més d'un cop al dia. L'encarregat va respondre-li que dotzenes de cops, i ell va demanar que quan passés el President, li ho digués.
    Un cop el President va passar-s'hi per allà, l'encarregat va comentar-li-ho. El President va preguntar si era sempre amb la mateixa gallina i aquell va aclarir-li que era cada cop amb una diferent. El President llavors va demanar-li que li digués això la Sra. Coolidge.
    A la Wikepedia (en anglès)