Millora de la gestió personal del correu amb el Thunderbird, etiquetes, cerques i l'extensió Seek

Tot i que molta gent es conforma amb una aplicació de correu basada en web - i cal dir que aquestes han millorat força d'allò que estàvem acostumat fa uns anys -, personalment encara prefereixo la potència i versatilitat d'un client de correu a l'ordinador, com és el cas del Thunderbird.
Una de les opcions menys conegudes d'aquesta aplicació de Mozilla és l'etiquetatge. Això ens permet marcar els missatges que rebem amb una etiqueta identificadora (botó secundari > menú contextual > Etiqueta). Un cop fet, a la llista de missatges se senyalarà la capçalera del missatge amb un color. Tradicionalment hi havia només unes etiquetes predeterminades: «Important», «Feina», «Per fer», «Personal», «Més tard», però des de la versió 2 l'usuari pot assignar-ne d'altres lliurement.
D'aquesta manera jo mateix m'organitzo el correu que rebo i, si està associat a una tasca, li assigno una etiqueta segons la prioritat o temàtica. Posteriorment, quan cal que revisi què cal fer, simplement canvio l'ordenació dels missatges al tauler d'acord amb Etiqueta o Ordre de rebuda / Data. Altrament, també podem crear carpetes de cerca (virtuals) associades a etiquetes; així veurem els missatges etiquetats directament en la carpeta que triem.

Si tot això no fos suficient per a millorar la nostra gestió del correu, llegeixo avui a Infonomia que existeix una extensió que permet millorar les capacitats de cerca del Thunderbird: Seek. Aquesta incorpora navegació en facetes (faceted browsing) a les cerques d'aquest gestor de correu.
Malauradament ens podem trobar que l'aplicació tingui mala resposta quan s'intenta indexar carpetes remotes (ex. IMAP) amb molts missatges (el programa es queixarà que hi ha un script que fa temps que s'executa). Per això, si voleu fer proves, comenceu primer amb carpetes amb menys missatges.

Seek 1.0 extension to Mozilla Thunderbird from David Huynh on Vimeo.