Kumatos, tomàquets negres

Ahir vaig anar a una verduleria propera per a proveir-me de material per a les amanides d'aquesta setmana. De la ja gran varietat de tomàquets existents, amb el també ample rang de preus, van sorprendre'm uns que eren negres. Vaig preguntar a la dependenta què tal eren i me'ls va recomanar. Així vaig decidir emportar-me'n uns quants i provar-los.
A casa davant de l'ordinador vaig assabentar-me que possiblement es tractava d'una varietat anomenada Kumato. Amb nom compost de kuro (negre en japonès) i tomato (tomàquet en anglès), sembla que s'han posat de moda de fa uns anys i els catalans ja hem començat a introduir-los a la nostra dieta.
Es comenta que l'origen és una varietat de les illes Galàpagos i, que fins i tot, podrien tenir propietats afrodisíaques. Hi ha gent que mira d'esclarir el tema i hi ha qui afirma directament que ha estat tot plegat una campanya de màrqueting. Per exemple, ja fa anys que es coneixen varietats negres, com ara la Cherokee purple, tot i que jo no n'havia vist mai cap a cap hort ni botiga.
Amb tot i això, cal que reconegui que són prou bons.

Kumato

Una de les fotos amb llicències Creative Commons al Flickr sobre el Kumato