GNOME 3 / GNOME Shell a l'Ubuntu 11.04

Avís: a continuació explico la meua curta experiència personal provant el GNOME Shell a l'Ubuntu 11.04. Només ho recomano a usuaris experts.

Poc abans de la sortida del GNOME 3, que vam tenir l'ocasió també de celebrar a Barcelona, vaig interessar-me en provar el nou entorn de finestres del GNOME, GNOME Shell, a la distribució Ubuntu, que és la que utilitzo normalment a casa. (repositori d'on baixar el GNOME 3 per a l'Ubuntu).

Cal tenir present que la tot just estrenada versió de l'Ubuntu no inclou aquest sistema per defecte, sinó un específic elaborat per a l'Ubuntu mateix anomenat Unity. En actualitzar-me a aquesta nova versió, amb l'ordre do-release-upgrade, en inhabilitar-se els repositoris addicionals, se'm va actualitzar el sistema amb l'Unity. Com a característica curiosa, aquest em va detectar les llançadores que tenia al Cairo Dock i me les va importar a la barra lateral.

Vaig provar l'Unity una bona estona però no em va fer el pes, i vaig pensar que volia tenir de nou el GNOME Shell. Per a fer-ho, vaig seguir aquestes instruccions.
En reiniciar vaig notar que l'aspecte no era tan agradable com era en la versió que havia tingut a l'Ubuntu anterior i vaig mirar d'esbrinar perquè. En aquesta pàgina vaig trobar-ne la solució. Tal com s'hi indica, és molt recomanable tenir instal·lada l'aplicació gnome-tweak-tool.

Tot i així, la barra de les finestres encara la trobava lletja (que en aquest nou sistema es gestiona amb el Mutter). Per a canviar-la, vaig triar un tema d'aquesta galeria i el vaig descomprimir al directori ~/.themes. A continuació em va caler substituir el valor de /desktop/gnome/shell/windows/theme amb el gconf-editor per el nom de la carpeta del nou tema que havia descomprimit.

Fins aquí he arribat. Encara em trobo amb alguns serrells, com que l'escriptori no em mostra els fitxers o directoris que hi ha (tot i canviar l'opció amb el gnome-tweak-tool), etc. Malgrat tot, l'experiència d'usuari ja m'és prou satisfactòria. Sens dubte, encara queda més d'una iteració per poder ser un entorn per a un usuari planer. Tots els ginys i extensions de l'antic GNOME es troben a faltar, p. ex.

Per altra banda, per als usuaris de l'Ubuntu, caldrà veurà fins a quin punt es pot garantir una experiència prou adequada utilitzant el GNOME Shell. Segurament quan l'Unity adopti les biblioteques del GNOME 3 tot plegat serà més fàil. Però m'ensumo que això podria portar perfectament un any com a mínim...

Comments

Vaja, que ubuntu i gnome3 no funcionen correctament plegats. És una pena, perquè molts usuaris d'ubuntu canviaran de distro sols per provar gnome3.

gnome3 i ubuntu = caca.

OpenSUSE i Arch = bona experiència.

Ep!

La meva experiència va ser breu, bàsicament perquè no podia estar-me massa temps amb un sistema inestable. Vaig probar el GNOME 3 i em va encantar, senzillament. Al principi costa una mica l'adaptació però en molt poca estona ho vaig trobar genial, senzill, amb un escriptori sempre net (això ho agraeixo, d'aquesta manera m'obliguen a tenir-ho tot endreçat) em va agradar moltíssim. Tot i això crec que hi ha millores a fer, com els ginys o reduir l'amplada de les barres (més fines i senzilles per a guanyar espai de treball) Vaig provar fedora 15 beta per veure que tal i quan vaig començar a tenir problemes amb els pluguins, flash, mp3... vaig deixar-ho. Probablement amb més temps ho hauria tret però no el tenia i em vaig adonar que realment ubuntu està molt enfocada de cara a la facilitat de l'usuari. Em fa ràbia no poder utilitzar el gnome3 però en canvi crec que és una gran distribució. Vaig plantejar-me passar-me a suse però els de novell em cauen malament i no ho he fet, potser provaré Arch, a veure què tal...

Fisn aquí la meva experiència...

Francament, més enllà de l'Ubuntu, crec que segurament al GNOME 3 per si sol li cal potser un any ben bo perquè compleixi amb les expectatives de molts usuaris. Bàsicament afegir diferents interfícies de personalització fàcils (com ara per als temes, sic) i portar tot el munt d'aplicacions o ginys que tenim al GNOME 2.

But it looks like it may have some problems with respecting the privacy of the people who attend a conference. Your boss will be able to check whether you are really attending the meeting or sleeping in the hotel/having a beer SmileIce Block Making Machine China

we are a proffessional vibrating sieve manufacturer and exporter, our main products includes rotary vibrating sieve,linear vibrating sieve,tumbler sieve,ultrasonic vibrating sieve,lab particle-size analyzing sieve which are maining used in powder handling, grading, fraction, de-dusting,dewatering