El meu primer vídeo obert (i lliure)

Sens dubte, una de les novetats més importants de l'imminent Firefox 3.5 és la possibilitat de reproducció de vídeos en formats oberts de forma nativa, sense la necessitat de cap connector addicional. Aquesta és una excel·lent notícia, perquè permetrà que disminueixi l'ús dels vídeos de Flash (de còdecs tancats) per implementacions obertes de contenidors i còdecs com els de la família Ogg.
En aquesta direcció ha fet un important pas Dailymotion, un popular proveïdor de vídeos a la xarxa. Esperem que altres més s'hi afegeixin en un futur.

Per a aportar-hi el meu granet de sorra, he pensat que jo també podria col·laborar-hi amb alguns vídeos propis fent-los oberts (i amb llicències lliures), i què millor que penjar-los a la Wikimedia Commons. Cal recordar que Mozilla recentment ha finançat a la Fundació Wikimedia per a desenvolupar els formats multimèdia oberts.

Per començar, he pensat que podria provar-ho amb un vídeo dels meus menuts escalars. Com malauradament no tenia el vídeo original a mà, l'he agafat del meu compte de Flickr. Per a baixar aquest i altres vídeos de la xarxa fàcilment, recomano el complement Video DownloadHelper. Una vegada amb fitxer MP4 al meu escriptori, la pregunta és com transformar-lo a Ogg Video... Com aplicacions com l'Avidemux encara no tenen l'opció de convertir a Theora (el còdec de vídeo), cal recórrer a la línia d'ordres amb ffmpeg2theora (disponible en els repositoris de les darreres distribucions).

Un cop hàgim fet la conversió, ja podem penjar el vídeo a la Commons. Ací el resultat, que podreu visualitzar directament si ja empreu les darreres betes del Firefox 3.5.

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Hi ha el transmageddon per passar vídeos d'un format a un altre:

http://blogs.gnome.org/uraeus/2009/05/20/new-transmageddon-release/

Sinó també hi ha l'arista (es comenta a la mateixa entrada de bloc anterior).

No et cal anar al terminal si no vols ;) En tot cas hi hauràs d'anar per baixar-te el codi dels programes i compilar-lo :)