3alacarta a Ubuntu Edgy

Ahir en Benjamí ens donava una bona notícia informant que començava a emetre's 3/24 en directe amb un còdec lliure com és Theora. Podeu veure-ho en una pàgina de prova pilot juntament amb l'emissió en format privatiu de Windows Media Player. L'emissió en format lliure sembla reproduir-se al navegador gràcies a una miniaplicació de Java anomenada Flumotion, que és un producte que ha desenvolupat una empresa establerta a Barcelona, Fluendo, i de la qual en conservo bon record d'ençà de la GUADEC de Vilanova.
Pel que he vist, no obstant això, m'he trobat amb algun problema mirant de reproduir-ho en el Firefox al meu Ubuntu Edgy, semblant que es quedés aturat omplint-se la memòria del vídeo. Finalment, he trobat que passava perquè hi havia algun tipus de conflicte amb l'emissió privativa del costat. El problema sembla ser que era a causa del connector de Totem que proporciona Ubuntu per als programes Mozilla (paquet: totem-mozilla). Pel que he comprovat, en canvi, el paquet mplayer-mozilla, no dóna aquest problema. El més fàcil és doncs llavors eliminar el primer i instal·lar el segon ajudant-nos, si es vol, d'eines com Synaptic. Malauradament, si no m'equivoco, amb això perdem l'opció d'utilitzar dins del navegador les biblioteques Gstreamer, les quals utilitzen per defecte diferents còdecs lliures, excepte si incloem dipòsits extra com ara universe i multiverse.
Amb l'Mplayer es recorre a còdecs que hi hagi instal·lats individualment, i hi ha l'opció d'instal·lar còdecs binaris al directori /usr/lib/win32 . Aquests darrers inclouen alguns de formats privatius però amb els que segurament també podrem veure pràcticament tot el que desgraciadament no es pot amb formats lliures, com és el cas de les TV externes que s'enllacen al nou portal de Vilaweb TV, o la mateixa emissió de 3/24 per a Windows Media Player.
Com a nota final, només dir que les distribucions de Linux com ara Ubuntu, instal·len els connectors dels navegadors Mozilla amb el sistema de paquets propi en ubicacions com ara /usr/lib/mozilla/plugins. Així molt probablement l'usuari no necessitarà el sistema d'instal·lació de connectors propi del Firefox per a poder visualitzar certs continguts. Però això no passa si utilitzeu una instal·lació local del Firefox; en aquest darrer cas, els connectors s'instal·laran al directori d'usuari sota la ubicació .mozilla/plugins.

Enllaços