15 anys sense Pedro Álvarez

Després de moltes hores tancat a casa, he decidit d'anar a fer un volt pel barri perquè així em despertés el vigorós vent que encara bufava pel Clot. Tot passejant, a moltes parets hi he vist pintades on es parlava dels 15 anys de la mort d'en Pedro. Com que no sabia de què anava tot plegat, en arribar a casa he trobat la resposta a Internet.

Com que la història m'ha estremit, tradueixo ací grollerament l'explicació del cas que es troba a la pàgina de la plataforma de suport.

Plataforma Pedro Álvarez

La nit del 15 de desembre de 1992 és assassinat a la ciutat catalana de L'Hospitalet de Llobregat un jove de 20 anys, anomenat Pedro Álvarez, d'un tret al cap.

Pedro acompanya a casa a la seua xicota Yolanda, amb qui surt des de fa 5 anys. Just després d'acomiadar-se, un cotxe que circula a gran velocitat per poc atropella a la jove, la qual en una reacció instintiva increpa al conductor. Aquest surt de l'automòbil i comença a discutir amb la jove de forma violenta, fins al punt que la colpeja i la tira al terra. Pedro llavors torna corrents per a defensar-la i inicia una discussió amb l'agressor, que es converteix en l'assassí en el moment que es dirigeix al cotxe (un Opel Vectra blanc), agafa una arma i li dispara tres trets, un d'ells mortal de necessitat, davant l'intent de detenir-lo d'una dona que l'acompanyava. Després torna al cotxe, amb la mateixa sang freda, i arrenca mentre unes persones intenten socórrer a Pedro, que ingressa cadàver a l'Hospital de Bellvitge, davant l'estat de xoc amb que es troba Yolanda.

Les sospites recauen sobre un policia nacional (José Manuel S.F), i és detingut de seguida. És igual a la descripció que es va donar d'ell, les proves balístiques coincideixen amb les de les armes utilitzades per les forces de seguretat de l'Estat, i l'agent és assidu a la zona on van ocórrer els fets. Es tracta d'una persona conflictiva i on hi té «cert poder». A més, és identificat immediatament per Yolanda, l'única testimoni del crim.

L'agent presenta una coartada tan pueril com concloent per als encarregats de la investigació: «Era a casa dormint després d'haver acompanyat a la meua mare a l'hospital» i la investigació comença a enterbolir-se. Es declara immediatament el secret de les investigacions, i la representació de la família no pot participar-hi. Yolanda és sotmesa a una sessió maratoniana de múltiples reconeixements, qualificada d'irregular per juristes consultats. La jove al final manifesta dubtes sobre aspectes molt concrets del policia. Els familiars acusen en repetides ocasions que la titular del Jutjat d'Instrucció numero 5 de L'Hospitalet, María José Magaldi, i el comissari Llorente no estan portant a terme bé el procediment: la jutgessa no ordena analitzar les empremtes del cotxe per a identificar a la dona que acompanyava a l'assassí, ni ordena la seua identificació posterior, per exemple.

Finalment, l'endemà passat, es decreta l'exculpació de l'agent per falta de proves fiables. Ningú ha seguit realitzant fins a avui cap tipus d'investigació posterior, i no hi ha cap institució que hagi donat suport al cas Pedro Álvarez, a pesar que, per exemple, l'ajuntament de L'Hospitalet s'hi va comprometre, i els poders públics (polítics, forces de seguretat, jutges i fiscals) estan obligats legalment a vetllar per l'esclariment d'uns fets tan greus com aquests. Els policies que van iniciar les investigacions, d'altra banda, tracten des d'un principi de criminalitzar a Pedro, buscant antecedents que no existien, per a culpar-li del que va succeir i així defensar al seu company.

El Síndic de Greuges i el Parlament de Catalunya van respondre, davant el prec de la família, que no tenien competències en estar-hi implicat un policia nacional. Pasqual Maragall va posar al regidor, sr. Ruiz, al capdavant del cas; el 10 de març va prometre ajudar-hi, encara que va manifestar no estar-ne al corrent. Encara no ha donat cap resposta. Jordi Pujol va respondre «És dolorós i lamentable, però les nostres competències són molt limitades i poc podem fer-hi». El Congrés dels Diputats va rebutjar la pregunta sobre el cas per defecte de forma. L'abús de poder a què estem sotmesos queda, per desgràcia, per a aquesta «democràcia», perfectament clar.

Enllaços

Comments

Si va passar a l'Hospitalet, com és que

Pasqual Maragall va posar al regidor, sr. Ruiz, al capdavant del cas; el 10 de març va prometre ajudar-hi,

Pasqual Maragall era alcalde de Barcelona, no pas de l'Hospitalet... amb la qual cosa difícilment pot posar un regidor al capdavant del cas.

Si en un detall tan clar com aquest el relat dels fets ja mostra una incoherència tan clara, la fiabilitat de la resta és més aviat nul·la.

Benvolgut anònim,

jo mateix en llegir-ho he pensat que es referia quan va ser Maragall president de la Generalitat, perquè la família ha estat demanant justícia des de llavors. De totes maneres, tens raó que el redactat i l'explicació és ambigua en aquest darrer apartat i estaria molt bé tenir-ne dates aproximades. Per això, ara he mirat de demanar-ho, i espero tenir-ne més dades per a publicar-les també ací.

Tot i així, la realitat és que en Pedro és mort i no se n'han esclarit els fets. I tot sigui dit, de la justícia espanyola personalment jo ja no n'espero res, ni molt menys me'n refio...

Querido "anónim",

Te recuerdo que Pedro Álvarez era ciudadano de La Verneda (Barcelona) en primer lugar, de donde era alcalde por entonces el sr. Pasqual Maragall. Y en segundo lugar, te explico que cuando una familia está tan desesperada e impotente ante unos hechos tan absurdos y por otro lado tan claros, recurre a quien sea a pedir ayuda, y se cree que va a ser ayudado.

Ante tu comentario, "Si en un detall tan clar com aquest el relat dels fets ja mostra una incoherència tan clara, la fiabilitat de la resta és més aviat nul·la." no voy a decir nada, creo que ya habla suficientemente de tu forma de pensar.

Un saludo,

Aitor

Gràcies per aclarir-ho Aitor, amb gentola desaprensiva com l'anònim de dalt, un sovint dubta que mereixin un tracte de mínima educació.

A Hospitalet hi ha un munt de pintades referents al tema, però fins ara no m'havia assabentat de què havia passat realment.

Gràcies per difondre la campanya.