Occità – llengua oficial a tota la Comunitat Autònoma de Catalunya

Occitània
Una conseqüència positiva del nou estatut, tal com m'ha fet saber el Centre d'Agermanament Occitano-Català, és que l'occità, altrament conegut com aranès a la Vall d'Aran, esdevé des del 9 d'agost (data d'inici d'aplicació del nou estatut) no només llengua pròpia i oficial d'aqueix territori sinó oficial a tota la comunitat. En l'article en qüestió no es fa referència explícitament els drets i deures respecte aquesta, com sí passa amb català i castellà, per això cal veure realment quina conseqüència té tot això a la pràctica.
Cal recordar que desgraciadament, a l'Estat francès, com passa també amb la llengua catalana i moltes altres, l'occità on hi té el seu bressol ha estat històricament arraconat com a mínim legalment des de l'ordenança de Villers-Cotterêts (1539).
Malgrat això, tenim iniciatives que s'oposen a aquesta dinàmica, com les escoles calandretes o les d'ensenyament superior en occità, Aprene, on fins i tot també s'està fent una gran feina en el camp de la localització informàtica.

Enllaços

Commenting on this Blog entry is closed.