Formació d'aliances a l'àmbit català en el marc del coneixement i programari lliure

Durant les jornades «Building Digital Commons», que van tenir lloc la setmana passada a Barcelona, va dedicar-se una de les sessions a la possibilitat d'establir aliances entre diferents organitzacions de l'àmbit del programari i coneixement lliure.

La qüestió ve de lluny i a continuació detallo algunes de les experiències que tinc constància que hi ha hagut en el passat per a portar a terme accions conjuntes.

En el darrer cas, amb la CCPL, la iniciativa va quedar aturada després que la persona que n'estirava el carro, Robert Garrigós (també membre de Drupal.cat), va fer un gir a la seva vida i va haver de deixar de banda alguns projectes tecnològics on estava implicat.

Arran d'aquest fet, vam reunir-nos tres persones (Joan Gomà, Rafael Carreras i jo), que volíem que algunes de les coses que s'havien parlat a la CCPL poguessin dur-se a terme.

Malauradament, tots tres, que ja dediquem moltes hores no només sovint en un projecte, vam adornar-nos que no podíem liderar ni tampoc contribuir tot el temps que calia perquè allò que desitjàvem pogués succeir amb totes les garanties d'èxit.

Aquí ens on ens trobem actualment. Com a referència, algunes de les propostes que van fer-se durant els moments d'activitat de la CCPL i que van quedar a l'aire eren les següents:

  • Organització de jornades de traducció i «hacking» conjuntes entre diferents comunitats, que poden servir per a: compartir criteris, conèixer-se diferents membres (no només aquells que ara actuen com a nodes) i potser animar projectes conjunts a nivell personal o de grup, etc.
  • Fira del coneixement i programari lliure: amb la mateixa filosofia que en el punt anterior però amb un caire més de promoció i per atreure nou públic i col·laboradors.
  • Compartició de recursos: des de contactes fins a espais de reunió, passant per proveïdors de merxandatge.

La sessió a les jornades del «Building Digital Commons» va tenir una important participació, més de 20 persones, amb gent de projectes diversos, alguns d'ells referents més enllà de les nostre fronteres. A més, tot i que fa anys que col·laboro en aquest món, va alegrar-me veure algunes cares noves (de gent que s'hi ha sumat ara o que simplement no coneixia). Paral·lelament també es va recordar que el sector de les empreses i els funcionaris públics estaven mirant de cristal·litzar esforços similars, com ara CATPL o XarxaIP.

Tot i que hi havia discrepància sobre la idoneïtat d'emprar «una altra llista de correu més», la sessió va acabar concloent que futures accions poguessin parlar-se en una llista, que he mirat ràpidament de «treure'm de la màniga»:

Personalment sóc obert a altres vies de comunicació, com pot ser, a nivell primigeni, un simple hashtag comú que pugui escampar-se per blocs i xarxes socials.

Sense caure en l'autocomplacència, crec que cal admirar la gran empenta i la capacitat d'innovació de moltes iniciatives de casa nostra. Però, al mateix temps, també penso que estem perdent una gran oportunitat perquè tinguin un efecte transformador a la nostra societat, essent això precisament una gran pèrdua en moments convulsos com els actuals. Alguns hem pensat que per adreçar-ho cal que mirem com podem col·laborar millor… però ara ens falta gent que ajudi a obrir aquest camí.


ACTUALITZACIÓ: S'ha creat una pàgina wiki per a recollir-hi propostes.

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

No crec que sigui autocomplacència el fet de tirar endavant aquesta inicitiva que realment és molt interessant. Gràcies per la info

Quim