Firefox i Google Chrome cara a cara

Aquests dies s'ha parlat molt del Google Chrome i de les novetats que aporta al panorama dels navegadors.
Com no, les comparacions amb altres navegadors són inevitables, i en particular, amb el Firefox 3. Respecte a la velocitat del motor de JavaScript dels respectius navegadors, ja han començat a proliferar tests per a comparar-los. Podeu veure unes referències amb el del Firefox 3, l'SpiderMonkey, respecte al del Google Chrome, el V8. En aquest cas, el darrer sembla ser guanyador, però amb el pròxim Firefox 3.1 i el seu nou motor TraceMonkey, caldrà veure com continua la comparativa.

Per altra banda, també es poden comparar algunes de les funcionalitats del nou navegador, les quals, com s'explica en un interessant article, sovint poden incorporar-se també en el Firefox en forma de complements si així ho vol l'usuari.
Especialment en destacaria:

  • Speed Dial. Creada per Josep del Rio, el mateix autor català guardonat pel Showcase, emula una funcionalitat del mateix nom de l'Opera. En el Google Chrome sembla que les pàgines no les tria l'usuari sinó que es generen a partir dels hàbits de navegació.
  • Download Statusbar. Si la finestra de baixades us fa nosa al Firefox, doncs aquesta extensió desenvolupada de ja fa temps us pot servir i les tindreu en la barra d'estat com en el navegador de Google.

Tot i així, de ben segur la característica més comentada, estimada i alhora controvertida, del nou navegador és la creació de processos apart per cada pestanya. Tot i que menys eficient globalment en el sistema, pot evitar l'alentiment o fins i tot aturada del navegador per certs continguts (com ara Flash) en una única pestanya. És molt recomanable llegir una entrada de David Mandelin, treballador de Mozilla sobre la qüestió. De totes maneres, cal dir que una altra extensió ja ho permet en certa manera fent servir la tecnologia de Prism, que crea aplicacions individuals web a l'escriptori (més detalls al bloc FirefoxCat).

Sens dubte, tot això inicia una interessant cursa tecnològica, i des de Mozilla ara hi ha el repte de fer arribar tot allò en què s'està treballant en perspectiva d'allò que poden voler usuaris i desenvolupadors. En aquesta tasca serà més essencial que mai la capacitat de la comunitat per a respondre-hi, però sobretot a l'hora d'explicar-ho.

Commenting on this Blog entry is closed.