Comunitat Autònoma Sud-Catalana

Fa unes setmanes n'Alexis Vizcaino va plantejar-me com veia el tema d'una comunitat autònoma sud-catalana. Apart de parlar-ne personalment, va oferir-me unes preguntes que recentment també ha respost en Victor Alexandre.
Abans havia plantejat la qüestió a algun fòrum (Racó Català, NeoPàtria).
Dels defensors de la idea destacaria l'internauta conegut com a Ebrenc a la Viquipèdia, qui ho ha mirat de recolzar en consonància amb la seua defensa d'Ilercavònia, com anomena als territoris centrals dels Països Catalans, al voltant de l'Ebre i els Ports.

A continuació les preguntes i les meues respostes:

  • Països Catalans o Catalunya?

    Sigui una qüestió terminològica o no, Països Catalans.

  • Ets favorable a crear un Estat propi per al Poble Català?

    Sí. En el context actual, i malgrat les veus discordants - a vegades amb segones intencions - que afirmen que la dels estats és una realitat per superar, un estat propi és ara per ara la millor garantia per a la sobirania i supervivència del poble català. La història del poble català no culminaria aquí, per descomptat.

  • També hi series favorable si la independència fos només per a alguna part del territori?

    Sí, però també depèn del context del moment. En assolir-se la independència d'una part del país, certs sectors per interessos propis temo que podrien caure en la temptació de fer concessions que condemnessin els territoris encara llavors ocupats a una major repressió. Tenim exemples tràgics en el passat, com ara Irlanda, i crec que per a evitar-ho hem de precisament fer feina en aquests moments, abans d'aqueixa eventualitat...

  • Què opines de crear una Comunitat Autònoma dels territoris dels Països Catalans que estan sota administració espanyola?

    L'experiència viscuda recentment amb els estatuts regionals crec que demostra que aqueixa seria una via que produïria frustració i alhora distracció d'un objectiu sobre el qual cada vegada més i meś persones estem reflexionant-hi més madurament i pràctica. En definitiva, crec que és necessari treballar de forma paral·lela al marc espanyol (i francès) que condiciona el nostre futur.

  • Per què creus que Euskal Herria sí que pot federar les dues comunitats autònomes que té sota administració espanyola i en canvi els Països Catalans ho tenen vetat?

    Bàsicament per culpa de les èlits regionalistes, o directament espanyolistes, que van intervenir en el procés i encara són hegemòniques arreu del nostre país. No obstant això, cal dir que a diferència potser de nacionalismes com el basc, tot i potser amb referents històrics menys forts, en el català s'ha anat desenvolupat de forma diferent el concepte de la territorialitat de la nació. Precisament en aquest sentit, l'espanyolisme ha jugat amb el negacionisme i la confusió històrica per a evitar l'assoliment d'una major cooperació i pròpia coneixença entre els territoris dels actuals Països Catalans.

  • Quins avantatges destacaries de tenir una Comunitat Autònoma Sud-Catalana?

    Doncs que malgrat la projecció continuaria a Espanya, els referents geogràfics i d'actuació serien més comuns que no potser pas ara.

  • I quins inconvenients?

    Si bé pot evitar-se la disgregació i els intents secessionistes actuals, podria també ser una forma de mirar de controlar desesperadament que «Espanya no s'acabés trencant», i per tant, continuar amb l'assimilació i espoliació. Endemés, tampoc cal subestimar que se'n puguin sortir; durant 30 anys no ho han fet gens malament...

  • A qui li faries fer aquest qüestionari?

    A un dels blocaires segurament més llegits en llengua catalana, Marc Vidal.

Preguntes i respostes al bloc de n'Alexis Vizcaino