Anotacions i adreces d'interès

No sé si al lector li passa, però cada dia tinc un allau de referències que penso que m'hauria de mirar amb més deteniment l'endemà. O simplement tasques que crec que caldria que abordés o tanqués eventualment. On apunto tot això?

Diria que ben aviat des dels inicis del WWW, els navegadors disposen de la possibilitat de mantenir adreces d'interès per a emmagatzemar i organitzar aquelles pàgines o llocs web que es mereixen un espai als calaixos del nostre armari d'informació personal.
Però havent de recórrer com a mínim 3 ordinadors al dia, he optat per utilitzar serveis d'emmagatzemament externs, que et permeten alhora compartir els enllaços i etiquetar-los. Personalment, utilitzo del.icio.us i, per a material més acadèmic, Connotea. Que empri també aquest segon és sobretot per les opcions d'enllaç automàtic de DOI, ISBN o PubMed, juntament amb l'exportació fàcil en formats adients per a l'elaboració de bibliografia (útil per a la redacció d'articles científics).

Tot i els avanços amb la gestió de les adreces d'interès al Firefox, no poder utilitzar-les de forma itinerant (sí es pot amb el SeaMonkey), és una limitació per al treure'n el profit que personalment voldria. Per a esmenar-ho, fa uns anys va aparèixer el Google Browser Sync i extensions com Foxmarks. He d'admetre que no les he fet servir, però de fa uns mesos estic a l'expectativa de Weave, que permet la sincronització no només d'adreces d'interès, sinó també d'altres elements de la nostra navegació. Aquesta darrera tecnologia té l'avantatge, propi de la filosofia dels projectes lliures: permetre també l'ús de servidors externs diferents dels de Mozilla en aquest cas.

Però bé, no només pot interessar-nos anotar una pàgina web, sinó que voldríem tenir un recordatori a l'estil de les notes enganxoses clàssiques (postits). Per a això, fa temps que m'ha robat el cor el Tomboy, de l'escriptori GNOME. Per sort, ara també pot gaudir-se'n a diferents sistemes operatius (de forma experimental i encara amb problemes), com ara Mac o Windows. Si això no fos prou, també podem utilitzar-lo juntament amb el Firefox, gràcies al Tomfox (ara només a Linux), i combinar URL de pàgines i anotacions manuals pròpies. Tot i no haver-ho provat, el Tomboy sembla que permet sincronitzar les notes remotament.

Amb tanta varietat de programari, ja no hi ha cap mena d'excusa per a organitzar millor tot allò que descobrim a la xarxa.

Commenting on this Blog entry is closed.

Comments

Algun cop havia provat Zotero: http://www.zotero.org/

això de que fent Ctrl+Alt+N s'obri automàticament va genial.

a més a més l'organització en blocs està força bé.... trobo a faltar subcarpetes, però bé, potser llavors si compliquem massa l'organització de les notes cada dia les desaria amb un criteri diferent ;-)

Per MAC jo et recomanaria Evernote, que permet prendre notes off-line que es sincronitzen on-line amb altres ordinadors. A més tambè tenen la versió evernote per telèfon mòbil, si utilitzes la càmera del telèfon per fer una foto aquesta es sincronitza on-line, i t'aplica un OCR (reconeixement de caràcters). I després, i això es impressionant, si fas una cerca de text en les teves notes et buscarà el text que busquis a dins de les fotos. A part totes les teves notes pots etiquetar-les amb tags, cosa que després et solucona molt la vida buscant-les... Totalment recomanable, i gratuït. Fins ara!